De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Update: nieuwe Macs zijn voorlopig nog zelf te repareren

Lars Paijmans
7 oktober 2018, 10:11
2 min leestijd
Update: nieuwe Macs zijn voorlopig nog zelf te repareren

Apple is nooit een fan geweest van andere bedrijven die iPhones en Macs repareren, maar vanaf de nieuwe iMac Pro en MacBook Pro maakt het bedrijf het ook onmogelijk. Alhoewel, voorlopig kun je nog wél zelf aan de slag.

Update 7 oktober:

Lees verder na de advertentie.

Dat zegt iFixit. Het reparatiebedrijf nam de proef op de som en repareerde een gloednieuwe MacBook Pro 2018. Men verving het scherm met een display van een ander model. Ook werd macOS Mojave opnieuw geïnstalleerd en de harde schijf gewist. In alle gevallen werkten beide laptops prima na reparatie.

Volgens iFixit heeft Apple in theorie de mogelijkheid om externe reparateurs buitenspel te zetten, maar voorlopig is dit nog niet het geval. Uiteraard is het nog maar de vraag of dit in de toekomst ook zo blijft.

Origineel bericht van 5 oktober:

MacBook Pro 2018 reparatie alleen door Apple zelf

Motherboard kreeg een intern document van Apple in handen dat uitlegt hoe het praktisch onmogelijk is voor een zelfstandig reparatiebedrijf om een iMac Pro of MacBook Pro 2018 te repareren.

De nieuwe T2-beveiligingschip in de twee apparaten speelt hierin een centrale rol. Deze zorgt ervoor dat er een softwarematig slot op het apparaat gaat, die ze onbruikbaar maakt zodra er aan gesleuteld wordt.

MacBook Pro 2018 reparatie

De enige manier om dit slot te openen is met Apples eigen System Configuration Software. Deze software is alleen beschikbaar voor Apple zelf en Apple Service Providers, zoals Amac in Nederland. Zodra de software gebruikt wordt, maakt hij direct verbinding met Apples servers waar je ook inloggegevens voor nodig hebt.

T2-chip maakt zelf repareren onmogelijk

Wordt de software niet gebruikt, zo schrijft het document, dan is het apparaat in een ‘onbruikbare staat’ en ‘ onvoltooide reparatie’. Daardoor wordt iedere reparatiewinkel die niet bij Apple is aangesloten volledig buitenspel gezet.

De T2-chip in de nieuwste Macs is niet alleen gemaakt om reparateurs buiten te sluiten. De chip maakt de beveiliging van het apparaat ook een stuk beter. Omdat de chip losstaat van de rest van de hardware, is het een stuk lastiger om er data van in te zien. Om die reden slaat een Mac daar voortaan je meest privacygevoelig gegevens op.

Voorlopig zijn alleen de MacBook Pro 2018 en iMac Pro uitgerust met deze T2-chip, maar het ligt voor de hand dat iedere toekomstige Mac deze ook krijgt. Niet alleen de dagen van externe reparatiewinkels, maar ook de dagen van zelfstandig je Mac repareren lijken hiermee definitief te zijn geteld.

Lees ook: Gids: 8 onmisbare tips voor het zelf repareren van je iPhone

Het laatste nieuws over Apple

Bronnen: Motherboard, iFixit
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iMac
Apple iMac

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen