De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

MacBook Pro-rechtszaak geschrapt: geen gevolgen voor Apple

Michel van 't Klaphek
21 juli 2021, 8:41
2 min leestijd
MacBook Pro-rechtszaak geschrapt: geen gevolgen voor Apple

De Amerikaanse rechter heeft een definitieve uitspraak gedaan in de ‘Flexgate’-zaak. Deze groepsvordering was door consumenten tegen Apple aangespannen omdat het bedrijf willens en wetens defecte MacBook Pro-laptops zou hebben verkocht.

Lees verder na de advertentie.

Update 21 juli 2021:

De rechtbank in Californië heeft de zaak geschrapt. Volgens de rechter was Apple vroegtijdig op de hoogte van mogelijke schermproblemen, maar speelden de problemen pas op na het verstrijken van de garantietermijn. Bovendien zorgden de schermproblemen niet voor veiligheidsgevaren. De rechter vindt het daarom niet nodig om vervolgstappen tegen Apple te nemen.

De zaak was aangespannen rondom het flexgate-schandaal. Onder deze naam kwamen de schermproblemen van MacBook Pro’s die in 2016 en 2017 gemaakt zijn bekend te staan. De getroffen laptops vertoonden allerlei schermproblemen vanwege een defecte kabel achter het display.

Originele berichtgeving van 1 april 2021:

Rechter: MacBook Pro 2017 schermproblemen waren bekend

De Amerikaanse rechter Edward Davila heeft uitspraak gedaan in een door een consumentengroep aangespannen rechtszaak tegen Apple. De klanten beweren dat het bedrijf op de hoogte was van ‘Flexgate’. Onder deze naam kwamen de schermproblemen van de MacBook Pro’s uit 2016 en 2017 bekend te staan.

MacBook Pro schermproblemen

Volgens rechter Davila wist Apple van deze problemen. De defecten moeten zijn opgemerkt door de testmensen van Apple. Dit team is verantwoordelijk voor het controleren van onaangekondigde producten, zodat de kwaliteit gewaarborgd blijft.

“De rechtbank oordeelt dat Apple kennis moet hebben genomen van de gemelde defecten”, aldus het oordeel van rechter Davila. “Dit baseer ik op de door Apple uitgevoerde stresstesten voor uitkomst van de getroffen laptops, en de klachtenstroom van klanten.”

Apple ontkent aantijgingen

De zaak was aangespannen door een groep gedupeerde consumenten. Zij zijn van mening dat Apple heeft geprobeerd om Flexgate te verhullen door berichten op haar forum te verwijderen.

Apple heeft zich in de rechtbank verweerd door te zeggen dat de zaak vorig jaar pas is aangespannen, drie à vier jaar nadat de genoemde MacBook Pro-modellen zijn verkocht. Ook claimt men dat het niet klopt dat alle mogelijke defecten tijdens het testen van producten naar boven komen. De definitieve uitspraak wordt binnenkort verwacht.

Meer over Flexgate

Flexgate staat voor de schermproblemen waar sommige MacBooks Pro’s uit 2016 en 2017 last van hebben. Deze laptops laten lichtvlekken zien, of flikkeringen. Het fenomeen werd al snel omgedoopt tot Flexgate, omdat het probleem ligt bij defecte bekabeling.

Halverwege 2019 kondigde Apple een reparatieprogramma aan. Klanten die last hadden van Flexgate konden hun MacBook Pro gratis repareren. Het bedrijf pakte de kern van het probleem aan door sterkere kabels in de versie van 2018 en nieuwere modellen te plaatsen.

Het laatste nieuws over Apple:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook Pro
Apple MacBook Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu