MacBook Pro teardown onthult veel onvervangbare onderdelen

Thomas Haenen
16 november 2016, 15:15
2 min leestijd
MacBook Pro teardown onthult veel onvervangbare onderdelen

De MacBook Pro zal vrijwel onmogelijk zelf te repareren zijn, zo blijkt uit een teardown van de laptop. Het model met Touch Bar beschikt over een groot aantal onvervangbare onderdelen.

Lees verder na de advertentie.

MacBook Pro 2016 teardown

Onlangs werd de MacBook Pro zonder Touch Bar al uit elkaar gehaald, maar nu hebben de mannen van iFixit ook het nieuwe model mét de touchscreenbalk te pakken gekregen. In hun MacBook Pro 2016 teardown bieden ze een uitgebreide blik op de binnenkant van Apple’s nieuwste product.

Wat vooral opvalt: de laptop is vrijwel niet zelf te repareren. Dat komt omdat Apple vrijwel alle onderdelen aan elkaar gesoldeerd heeft. De SSD, het geheugen en de processor zijn allemaal direct op het moederbord gesoldeerd. Dat betekent dat je bij een defecte harde schijf of problemen met het geheugen vrijwel de hele laptop moet vervangen. Ook voor de grootste techneut is het niet mogelijk om zelf meer kracht of opslagruimte toe te voegen.

Ook over de Touch Bar heeft iFixit weinig positiefs te melden op het gebied van repareerbaarheid. Het bedrijf geeft aan dat deze breekt zodra je er ook maar een beetje aan wrikt. Omdat de powerknop nu een onderdeel is van de touchscreenbalk, is het plotseling een stuk kostbaarder om een kapotte powerknop te vervangen. Voor krassen hoef je dan weer niet bang te zijn: een deel van de balk gebruikt saffierglas, wat vrijwel onmogelijk is om te bekrassen.

De trackpad onder het toetsenbord is gelukkig wel relatief makkelijk te vervangen. Deze is bevestigd met tien kleine schroefjes die door gebruikers zelf verwijderd kunnen worden. Daarmee is het het makkelijkst te vervangen onderdeel van de nieuwe Macbook, aldus iFixit.

Uiteindelijk mogen die kleine pluspunten niet baten: iFixit geeft de MacBook Pro 2016 een score van 1 uit 10 voor repareerbaarheid. De nieuwe laptops zijn vanaf eind deze maand in Nederland verkrijgbaar.

Lees het laatste nieuws over de Macbook Pro

Bron: iFixit
Categorie: Devices
Device: MacBook Pro

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook Pro
Apple MacBook Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen