MacBook Pro 2016 officieel onthuld: dit moet je weten

Lars Paijmans
27 oktober 2016, 19:31
3 min leestijd
MacBook Pro 2016 officieel onthuld: dit moet je weten

Hello again MacBook Pro! Apple heeft tijdens het Mac-event eindelijk de nieuwe MacBook Pro 2016 officieel onthuld. Hier lees je alles wat je erover moet weten. Nieuwe functies, prijs, releasedatum en meer.

Lees verder na de advertentie.

MacBook Pro 2016 officieel onthuld, dit moet je weten

Dat Apple vanavond een nieuwe MacBook Pro zou presenteren, was niet zo’n grote verrassing. Al maanden circuleren er geruchten over de nieuwe Pro en eerder deze week lekte zelfs Apple een afbeelding uit via de code van macOS Sierra. Vanavond staat de nieuwe Pro echter pas echt in de schijnwerpers tijdens een speciale keynote.

MacBook Pro 2016

De grote vernieuwing die Apple met dit nieuwe model doorvoert, is de Touch Bar, een touchscreen dat de fysieke functietoetsen vervangt. Omdat deze recht boven je toetsenbord zit, kun je er gemakkelijk bij tijdens het typen. Dat moet ook wel, want op deze toolbar komen afhankelijk van de programma’s die je gebruikt verschillende knoppen te staan. Ideaal voor het bewerken van video’s of om verschillende shortcuts op te zetten, maar ook om een minispeler te tonen als je naar muziek luistert.

Touch ID en de Touch Bar

Aan de rechterkant van de Touch Bar zit een Touch ID-sensor, die helemaal weggewerkt is in de zwarte balk. De Touch ID-sensor wordt ondersteund door de nieuwe Apple T1-chip. Deze knop kun je gebruiken om de MacBook Pro aan te zetten, waarna je vingerafdruk gescand wordt. Zo kun je veilig inloggen, zonder dat je een wachtwoord hoeft in te vullen.

Het wisselen tussen verschillende gebruikers is ook een stuk gemakkelijker geworden. Omdat de Touch ID-sensor verschillende vingerafdrukken herkent, kun je er met een druk op de knop mee wisselen van persoon. Ook kun je deze MacBook Pro Touch ID sensor gebruiken om online te betalen via Apple Pay. Laten we echter hopen dat andere banken er net als op iOS ook hun voordeel mee kunnen doen. Onder meer Photoshop, Word, Excell, Sketch, Deejay Pro, Powerpoint en Skype hebben al toegezegd om de Touch Bar van de MacBook te gaan ondersteunen.

Touch Bar

De nieuwe MacBook Pro heeft ook een dunner toetsenbord dan voorheen het geval was. Deze plattere toetsen kwamen we eerder al tegen in de 12 inch-MacBook, waar Apple een speciaal ‘vlindertechniek’ voor gebruikt. Hierdoor nemen de knoppen minder plek in beslag, zodat Apple meer ruimte heeft aan de binnenkant van de behuizing. Het trackpad is maar liefst twee keer groter, zodat je meer ruimte hebt om er overheen te vegen. Naast deze uiterlijke vernieuwingen is er ook aan de binnenkant van de MacBook Pro 2016 genoeg veranderd, zodat de laptop zich weer kan meten met andere laptops uit 2016.

MacBook Pro 2016 specificaties

Zo is het scherm erop vooruit gegaan. Deze is energiezuiniger en 67 procent helderder dan voorheen. Aan de binnenkant is een Intel Core i7-chip aanwezig, samen met een Radeon Pro grafische kaart. De ingebouwde SSD zou ‘razendsnel’ zijn. Ondertussen zijn de speakers een stuk kleiner, maar hebben ze twee keer meer bereik. Bij het 13-inch model heb je de keuze uit een i5 of i7-chip.

MacBook Pro 2016 officieel

De MacBook Pro 2016 heeft vier Thunderbolt 3 poorten, die de USB-C aansluiting gebruikt. Dit betekent dat je een van de vier poorten kunt gebruiken om je MacBook mee op te laden. Ook is er (gewoon) een koptelefoonaansluiting aanwezig. Wat ontbreekt zijn een MagSafe-aansluiting en een kaartslot voor een SD-kaart. De batterij gaat 10 uur lang mee, zowel bij het 13- als 15-inch model. De nieuwe MacBook Pro’s zijn vanaf vandaag te bestellen.

MacBook Pro 2016 prijzen en uitvoeringen

De prijzen zijn als volgt.

  • MacBook Pro 13-inch: vanaf €1699,-
  • MacBook Pro 13-inch met Touch Bar: vanaf €1999,-
  • MacBook Pro 15-inch: vanaf €2199,-
https://www.youtube.com/watch?v=4BkskUE8_hA
Categorieën: Apple, Devices
Device: MacBook Pro

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook Pro
Apple MacBook Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen