Deze 6 nieuwe functies toont de gelekte MacBook Pro 2016

Lars Paijmans
26 oktober 2016, 13:32
3 min leestijd
Deze 6 nieuwe functies toont de gelekte MacBook Pro 2016

Gisteravond lekte Apple per ongeluk zelf een foto uit van de nieuwe MacBook Pro. Nu de MacBook Pro 2016 gelekt is, kunnen we aan de hand van deze foto zes nieuwe functies en verbeteringen op het bestaande model ontdekken.

Lees verder na de advertentie.

MacBook Pro 2016 gelekt, dit weten we nu

In de code van macOS Sierra werd gisteren een foto ontdekt die onmiskenbaar de nieuwe MacBook Pro laat zien. Deze heeft geen functietoetsen meer, maar een OLED touchscreen dat zich aanpast aan de programma’s die je gebruikt. De gelekte foto laat echter nog meer zien.

MacBook Pro 2016 gelekt

1. Een dunner toetsenbord met plattere toetsen

Als je goed kijkt naar de knoppen op de foto, dan zie je dat deze dichter bij elkaar zitten dan bij de huidige MacBook Pro het geval is. Ook de pijltjestoetsen zien er anders uit, zodat er geen ruimte meer tussen de rechter shiftknop en de pijltjes zit. Dit zorgt ervoor dat het toetsenbord er identiek uitziet als degene die nu al in de 12 inch-MacBook zit. Niet zo gek, want hier gebruikt Apple een ‘vlindertechniek’ waardoor de knoppen minder ruimte innemen.

2. Dunnere behuizing met nieuw scharnier

Dit dunnere toetsenbord zal een belangrijke rol spelen om de MacBook Pro 2016 dunner te maken dan nu het geval is. Bovendien is er een nieuw scharnier zichtbaar, die het scherm met de onderkant van de laptop verbindt. Zoals je kunt zien op de afbeelding is het scharnier een heel stuk smaller dan nu het geval is, en is er in de opening ook nog wat extra ruimte. Door deze twee aanwijzingen gaan we er al voorzichtig vanuit dat de MacBook Pro 2016 de dunste MacBook Pro wordt die Apple ooit uitgebracht heeft. Al is de kans klein dat hij de flinterdunne 12 inch-MacBook overtreft.

3. Geen Escape-knop meer

Omdat de OLED-balk de functietoetsen vervangt, is er ineens ook geen plek meer over voor de Escape-knop. Gelukkig is er in de code van macOS al een oplossing hiervoor ontdekt. Je kunt nu zelf aangeven welke knop op je toetsenbord als Escape-knop dienst doet, of je gebruikt er simpelweg een deel van die OLED-balk voor.

MacBook Touch ID

4. Dunnere speakers aan de linker en rechterkant

Net zoals bij de huidige 15 inch-MacBook Pro, zitten er op deze gelekte foto ook speakers aan de zijkanten van het toetsenbord. Opvallend hierbij is dat deze een stuk smaller zijn dan voorheen het geval was. Dit doet vermoeden dat Apple de MacBook Pro kleiner heeft gemaakt, zonder in te leveren op schermgrootte. Het kan ook betekenen dat de bredere toetsen en OLED-balk simpelweg meer ruimte nodig hadden. Omdat de speakers deze keer zo smal zijn, kan het ook zo zijn dat ze ook op het 13 inch-model te vinden zijn.

5. Touch ID in de rechterbovenhoek

Op de gelekte foto kun je zien hoe iemand betaalt met Apple Pay door een vinger op de OLED-balk te leggen. In de rechterbovenhoek is namelijk dezelfde Touch ID-sensor verwerkt die ook in de iPhone en iPad aanwezig is. Door in te zoomen op de afbeelding kun je zien dat dit deel in werkelijkheid los staat van het OLED-touchscreen, zodat hier altijd een vingerafdrukscanner beschikbaar is.

6. Ontgrendel je Mac met Touch ID

In de code van macOS zijn verschillende manieren ontdekt waarop je deze Touch ID-sensor kunt gebruiken. Naast Apple Pay en betalingen in de iTunes en App Store, kun je er ook je Mac mee ontgrendelen. Het is daarom aannemelijk dat de powerknop op dezelfde plek zit als de sensor. Op die manier kun je de MacBook Pro opstarten en direct veilig ontgrendelen met je vingerafdruk.

Morgenavond om 19:00 uur start het Mac-event van Apple. Hier kun je de onthulling live volgen. Naast deze MacBook Pro heeft Apple namelijk nog meer voor ons in petto. In onze verwachtingen lees je er alles over.

Categorieën: Apple, Devices
Device: MacBook Pro

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook Pro
Apple MacBook Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen