‘iPad en MacBook stappen volgend jaar over op mini-led-scherm’

Lars Paijmans
30 september 2019, 8:58
2 min leestijd
‘iPad en MacBook stappen volgend jaar over op mini-led-scherm’

Apple zou over een jaartje overstappen op nieuwe mini-led-schermen voor zowel de high-end iPad als de MacBook. Maar waarom zet het bedrijf uit Cupertino deze stap?

Waarom de MacBook en iPad mini-led gaan gebruiken

Het nieuws is afkomstig van Ming-Chi Kuo, één van de bekendste Apple-analisten. Hij stelt dat zowel de MacBook als iPad lcd-schermen achter zich laten eind 2020 of begin 2021. De twee apparaten stappen daarmee over op mini-led, een schermtechniek die Apple boven oled zou verkiezen.

Dat heeft verschillende redenen. Zo zijn oled-displays kwetsbaar voor het inbranden van beelden als ze te lang op het scherm blijven staan, iets waar mini-led geen last van heeft.

iPad mini-led

Daarnaast zijn de panelen dunner, waardoor Apple ruimte heeft voor andere onderdelen of een smaller ontwerp. De schermkwaliteit is bovendien dik in orde met vergelijkbare kleuren als oled, hoge contrasten, hdr en de mogelijkheid om individuele led-lampen uit te zetten om zo diepe zwarttinten te tonen.

Ook is Apple erg afhankelijk van Samsung voor de productie van deze oled-schermen, terwijl het bedrijf voor het andere schermtype keuze heeft uit meer leveranciers. Zo zal LG Display de panelen verzorgen, maar zijn er tal van bedrijven die ingeschakeld kunnen worden voor andere onderdelen.

Volgens Kuo zouden de schermen van de onaangekondigde iPad en MacBook ongeveer 10.000 van deze mini-led-lampjes gebruiken. De iPad zou een schermformaat van 10 en 12 inch hebben, terwijl de MacBook verschijnt als 15 en 17 inch-formaat. Waarschijnlijk gaat het hier om de duurdere iPad Pro en MacBook Pro.

Ook eerder nieuwe Macs en iPads op komst

Voordat dit zover is zou Apple ook in 2019 en begin 2020 nog een nieuwe MacBook Pro en iPad Pro op de markt brengen. Deze nieuwe MacBook zou een groter 16 inch-scherm krijgen met smallere schermranden. Ook zou Apple overstappen op een nieuwe toetsenbordtechniek die minder kwetsbaar is. De iPad Pro is de logische opvolger op de iPad Pro 2018 met hetzelfde design maar dezelfde driedubbele camera als in de iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorieën: Devices, Geruchten

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's