Dit verwachten we van Apples 2016 MacBook-event
Lars Paymans

Op donderdag 27 oktober komen we zo goed als zeker te weten wat Apple van plan is met de Mac. Op dit Mac-event staan heel wat product-aankondigingen op ons te wachten. Dit zijn onze vijf verwachtingen.

MacBook event verwachtingen

De verwachtingen zijn hoog gespannen voor Apples eerstvolgende evenement. Over een week is het al zover, dan krijgen we voor het eerst in jaren te zien hoe Apple de Mac-lijn volledig vernieuwt. Na deze aankondiging zijn de Macs vervolgens later die week al te koop. Als we de geruchten van de afgelopen maanden bekijken, komen we bij vijf product-aankondigingen uit.

1. De onthulling van de MacBook Pro 2016

De MacBook Pro 2016 zal ongetwijfeld de klapper van de avond zijn. Mac-gebruikers roepen al jaren op een nieuwe Pro, waar Apple nu eindelijk gehoor aan geeft. De MacBook Pro 2016 krijgt een nieuw design, waarbij een OLED-touchscreen boven het toetsenbord de aandacht trekt. Dit touchscreen vervangt de functietoetsen, zodat de balk zich aan kan passen aan de programma’s die je op dat moment gebruikt. Ook verwerkt Apple een Touch ID-vingerafdrukscanner in de powerknop om je MacBook snel te ontgrendelen.

MacBook event verwachtingen

Ook zal dit de eerste MacBook Pro zijn waar een usb c-poort in te vinden is. Vier usb c-poorten zelfs, waar de traditionele usb-, hdmi- en sd-kaart-aansluiting voor moeten wijken. De Pro zal bovendien iets dunner zijn dan het huidige model, onder meer door de toevoeging van dezelfde plattere toetsenbordtechniek van de 12 inch-MacBook.

Onder het nieuwe uiterlijk zal de MacBook Pro 2016 uitgerust worden met nieuwe Skylake-processors van Intel en een AMD Polaris-gpu. Deze hardware focust zich naast krachtige prestaties ook op zuinig accuverbruik.

MacBook event verwachtingen

2. Een 13 inch MacBook Air 2016

Hoewel Apple het 11 inch-model van de MacBook Air dit jaar schrapt, heeft de 13 inch-versie nog wel een toekomst. Hierdoor zou Apple zich kunnen richten op de 12 inch-MacBook en de iets grotere 13 inch-MacBook Air. Volgens de geruchten in aanloop naar het evenement, zal het design van de 2016 MacBook Air hetzelfde blijven. Verwacht dus geen OLED-touchscreen of Touch ID, maar wel ondersteuning voor usb c.

De grote vraag is alleen of Apple er dit jaar eindelijk voor kiest om de schermkwaliteit van de MacBook Air te verbeteren. Enerzijds is de Air hier al lang aan toe, maar omdat dit het instapmodel van de MacBook blijft is het niet zeker wat een dergelijke verbetering met de prijs doet. Reken er dus niet op dat Apple veel tijd aan de Air zal besteden, maar door deze relatief kleine verbeteringen kan het instapmodel wel weer een tijdje vooruit.

MacBook event verwachtingen

3. Een verbeterde iMac voor 2016

Net als de MacBook Air zal ook de iMac geen revolutionaire verandering doormaken. Wel worden de specificaties ervan weer bijgewerkt, zodat hij anno 2016 meer meekan als krachtige desktop computer. Hoewel het ontwerp van de iMac dus niet verandert, is de kans groot dat er in ieder geval een usb c-poort aan de achterkant wordt toegevoegd.

Daarnaast wordt er een nieuwe grafische chip van AMD toegevoegd om de prestaties van de iMac te verbeteren. Het is duidelijk dat Apple zich focust op de MacBook, maar omdat een fanatieke doelgroep nog steeds zweert bij de iMac is Apple dit product blijkbaar nog niet vergeten.

MacBook event verwachtingen

4. Een nieuw extern 5K Display

Toen Apple eerder dit jaar het Thunderbolt Display uit de handel haalde, wist iedereen het zeker: er zou spoedig een nieuw 5K extern scherm van Apple verschijnen. Inmiddels wachten we daar alweer een hele tijd op, maar dit Mac-event is natuurlijk het uitgelezen moment om dit te doen.

Het 5K externe display dat Apple zou presenteren heeft een resolutie van 5120 bij 2880 pixels, wat nogal veel vraagt van oudere laptops. Daarom zou Apple er een interne gpu inbouwen om deze apparaten een handje te helpen, zodat ze alsnog met dit scherm verbonden kunnen worden. Houd hierbij wel rekening met een hoge prijs.

AirPods

5. Releasedatum van AirPods

Als kers op de taart krijgen we op 27 oktober ook te weten wanneer de AirPods in de winkel liggen. Deze draadloze EarPods werden tegelijk met de iPhone 7 aangekondigd, om vervolgens voor het einde van oktober in de schappen te liggen. Dit tijdstip komt in hoog tempo dichterbij, en het geeft Apple een mooie kans om nog even de onthulling van de iPhone 7 aan te halen tijdens het Mac-event.

Zoals het er nu naar uitziet, krijgen we vanavond of morgenavond een uitnodiging voor dit Apple Mac-event. Deze zal plaatsvinden op donderdagavond 27 oktober rond 19:00 uur, de tijd waarop nagenoeg alle Apple events beginnen. De redactie van iPhoned zit op dat moment natuurlijk in de startblokken om jou van het laatste nieuws te voorzien.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.