‘Nieuwe MacBook even krachtig als MacBook Air uit 2011’
Rutger Otto

De nieuwe MacBook ziet er prachtig uit met zijn dunne behuizing en verschillende kleuren, maar hoe krachtig is hij nu eigenlijk? Nieuwe benchmarks geven daar een beter beeld van.

De nieuwe MacBook

Tijdens het Spring Forward-event op 9 maart, deed Apple naast meer informatie over de Apple Watch ook een gloednieuwe MacBook uit de doeken. Dit model, simpelweg ‘MacBook’ genaamd, heeft een scherm van 12-inch, is met een dikte van 13,1mm de dunste notebook die Apple ooit maakte en er is geen ventilator aan boord, waardoor hij stiller werkt.

De vraag was bij veel mensen echter wel hoe krachtig de MacBook is. Het is met een instapprijs van 1449 euro namelijk wel één van de duurste notebooks die Apple gaat verkopen. Om het antwoord te kunnen vaststellen, onderwierp Geekbench de MacBook aan een benchmark. Daaruit blijkt dat de MacBook ongeveer even krachtig is als een MacBook Air uit 2011.

nieuwe apple macbook

MacBook benchmark

De snelheid van de Intel Core i7 uit de MacBook Air werd onlangs nog vastgesteld op 1,8 GHz. De efficiënte Intel Core M-processor van de nieuwe MacBook haalt 1,1 GHz. De single-core score van het nieuwe model is vastgesteld op 1924, de multi-core score op 4038. Opvallend is wel dat benchmarks aantonen dat de MacBook Air uit 2015 bijna twee keer krachtiger is dan de nieuwe MacBook (met scores van respectievelijk 2941 en 5943).


Toch is power niet alles. De nieuwe MacBook is namelijk superlicht en heeft een prachtig Retina-scherm, wat de MacBook Air nog steeds niet heeft. Daarnaast werkt de Intel Core M chip volgens Apple nog beter met de onderdelen aan de binnenkant van het apparaat, waardoor gebruikers efficiënter kunnen werken met een batterij die tot 10 uur op een dag meegaat.

Lees ook: Wat Apple van plan is met de nieuwe MacBook

macbook benchmark

MacBook kopen

Inmiddels is de eerste unboxing-video opgedoken (screenshot hierboven), al werd die later offline gehaald. Daar viel in te zien dat als je een MacBook koopt, krijg je daar een oplader bij met een kabel die aan beide kanten een usb-c aansluiting heeft. De kabel zou iets steviger en sterker zijn dan de Lightning-varianten.

De nieuwe MacBook is binnenkort beschikbaar vanaf 1449 euro voor het model met 256GB aan opslagruimte. De 1799 euro-variant heeft 512GB aan boord en lijkt iets sneller te zijn. De notebooks zijn in zilver, goud en spacegrijs te koop.

Lees meer over de MacBook

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.