Test: SSD-opslag van nieuwe MacBook Air is trager dan model van vorig jaar

Michel van 't Klaphek
16 juli 2019, 10:48
2 min leestijd
Test: SSD-opslag van nieuwe MacBook Air is trager dan model van vorig jaar

De vorige week aangekondigde MacBook Air 2019 is op vrijwel alle fronten verbeterd, maar niet als het op de snelheid van de SSD-opslag aankomt. Het nieuwe model is namelijk trager dan de versie uit 2018.

‘MacBook Air 2019 SSD-opslag slomer’

Dat schrijft Consomac. De Franse website heeft een test uitgevoerd waarin is gemeten hoe snel de opslag van de MacBook Air 2019 is vergeleken met het exemplaar van vorig jaar. De meest opmerkelijke conclusie is dat de SSD-opslag van de nieuwe variant over het algemeen slomer is.

Apple Mike Filippo

De MacBook Air 2019 haalde een schrijfsnelheid van 1GB/s met een leessnelheid van 1.3GB/s. Hiermee wordt aangegeven hoe lang het duurt om bestanden over te zetten en te bekijken. De versie die vorig jaar uitkwam behaalde snelheden van respectievelijk 920MB/s en 2GB/s. Het 2019-model heeft dus een iets betere schrijfsnelheid, maar daar staat wel een fiks lagere leessnelheid tegenover.

Beide MacBooks die zijn onderzocht, hebben een SSD-opslag van 256GB. De Franse website heeft overigens ook modellen met 128GB capaciteit langs de meetlat gelegd, maar hier kwamen geen verschillen in snelheid uit naar voren. Er is niet gecontroleerd of dit ook geldt voor modellen met meer SSD-opslag, zoals 512GB.

Lees ook: SSD-opslag van Macs upgraden voortaan honderden euro’s goedkoper

Heb ik hier last van?

Waarschijnlijk heeft Apple de SSD-opslag van de nieuwe MacBook Air bewust minder snel gemaakt, om zo te kunnen besparen op productiekosten. Het 2019-model is namelijk goedkoper dan de versie uit 2018 bij verschijning was. Apple heeft overigens nog geen officiële verklaring naar buiten gebracht.

Alhoewel het verschil in lees- en schrijfsnelheid opmerkelijk is, is er voor de meeste mensen die van plan zijn een MacBook Air 2019 te kopen weinig aan de hand. Enkel wanneer je veel belang hecht aan snelle opslag, zoals videobewerkers en fotografen, is het iets om rekening mee te houden. Wanneer je slechts sporadisch wat grote bestanden moet verplaatsen, merk je waarschijnlijk weinig van het verschil.

MacBook Air 2018 vs. MacBook Air 2019: aankoopadvies

Ben je aan het twijfelen tussen een MacBook Air uit 2018 en de nieuwe versie? Check dan onze review van de MacBook Air 2018 en lees alles over de nieuwe MacBook Air. In onze MacBook Air-prijsvergelijker vind je de beste aanbiedingen en deals zodra je eruit bent. Dankzij de Apple Back to School-actie krijg je bovendien een gratis cadeautje bij aanschaf.

Via: 9to5Mac
Bron: Consomac
Categorieën: Apple, Devices
Device: MacBook Air

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's