Zo houdt de MacBook Air (2018) luistervinken buiten de deur

Michel van 't Klaphek
31 oktober 2018, 10:04
2 min leestijd

De nieuwe MacBook Air is dankzij de T2-chip veiliger dan ooit. Zo is het voor hackers bijna onmogelijk om jou stiekem af te luisteren.

Lees verder na de advertentie.

MacBook Air 2018 veiligheid: weg met afluisteraars

Apple heeft tijdens het oktober-evenement eindelijk een nieuwe MacBook Air aangekondigd. Deze betaalbare laptop heeft een Retina-scherm en T2-processor. Naast dat je hierdoor het ‘Hé Siri’-commando kunt gebruiken, maakt het de nieuwe MacBook Air ook nog eens veiliger dan ooit.

Het is voor hackers namelijk vrijwel onmogelijk om op de achtergrond jouw gesprekken af te luisteren. Uit de veiligheidshandleiding blijkt dat als je de MacBook Air hebt dichtgeklapt, apps geen toegang hebben tot de microfoon.

Omdat er geen directe verbinding is tussen de audio-opvanger en de rest van de machine is stiekem meeluisteren er dus niet meer bij. Het gaat hier om een hardware-matige oplossing: je microfoon kan dus letterlijk geen geluid doorgeven aan programma’s van hackers.

Waarom je moet blijven oppassen

‘Als de MacBook Air is dichtgeklapt heeft geen enkele app toegang tot de microfoon, inclusief software op de T2-chip zelf’, zo staat in de handleiding. De webcam is daarentegen wél toegankelijk, maar daar is een logische reden voor: als de MacBook Air is dichtgeklapt zie je niks.

Hetzelfde geldt voor de MacBook Pro, die eerder dit jaar op de markt kwam. De nieuwe veiligheidsmaatregel komt voor veel mensen als geroepen. De laatste jaren duiken er namelijk steeds meer programma’s op die gebruikers stiekem afluisteren. Dit zorgt ervoor dat meerdere mensen hun webcam en microfoon bedekken met stickers, inclusief Facebook-baas Mark Zuckerberg.

Alhoewel het dus steeds lastiger is voor hackers om jou stiekem af te luisteren, is het niet onmogelijk. Als de klep van de MacBook Air open is, is er namelijk wel een directe verbinding tussen de microfoon en de rest van de hardware. Blijf dus opletten.

→ Lees hier alles over de nieuwe MacBook Air 2018

Het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook Air

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen