Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Eindelijk: Apple versimpelt vervangen van accu’s in nieuwe MacBook Air

Lars Paijmans
8 november 2018, 9:01
2 min leestijd
Eindelijk: Apple versimpelt vervangen van accu’s in nieuwe MacBook Air

Als MacBooks ergens om bekend staan, dan is het wel dat ze haast onmogelijk te repareren zijn. Met de nieuwe MacBook Air 2018 zet Apple een stap in de goede richting.

Lees verder na de advertentie.

Apple versimpelt MacBook Air 2018 reparatie

Iedere keer als Apple een nieuwe MacBook uitbrengt, wordt in een teardown van iFixit bevestigd hoe lastig het is om deze zelfstandig te repareren. Door bepaalde onderdelen vast te lijmen of te solderen, betekent het vervangen van een defect onderdeel vaak dat er ook andere onderdelen worden verwijderd.

Dat was tot vandaag, want Apple zet met de accu van de nieuwe MacBook Air (die sinds gisteren te koop is) een belangrijke stap. Uit een handleiding in handen van MacRumors blijkt dat Apple het een stuk minder arbeidsintensief heeft gemaakt om de accu van een nieuwe MacBook Air te verwisselen.

macbook air 2018 reparatie

Sinds 2012 moest de volledige onderkant van de MacBook vervangen worden, inclusief het trackpad en toetsenbord, als er iets mis was met de accu. Dat komt omdat de accu vastgelijmd was aan alle andere onderdelen.

Hoewel de accu nog steeds vastgelijmd zit aan de aluminium behuizing van de nieuwe Air, heeft Apple het personeel van de Apple Store en door Apple goedgekeurde Service Providers speciaal gereedschap gegeven. Hiermee kunnen ze de accu verwijderen en vervangen, zonder andere onderdelen te beschadigen of verwijderen.

Zodra de accu vervangen is, moet de MacBook in een speciale machine van Apple geplaatst worden die een bepaalde druk uitoefent en nieuwe lijm plaatst. Hiervoor gebruikt Apple dezelfde lijmstroken die ook in de iPhone aanwezig zijn.

Een stap in de goede richting

Hoewel dit gereedschap dus niet voor iedereen beschikbaar is, ziet Kyle Wiens, ceo van iFixit, het als een grote stap voorwaarts. “De oude accu’s waren een uitdaging voor consumenten, recycling en Apples eigen personeel. Dit is een belangrijk keerpunt.”

Naast de accu kan ook het trackpad van de nieuwe Air op deze manier vervangen worden, en de Touch ID-knop ook worden uitgewisseld. Door het versimpelen van dit soort reparaties zal de tijd waarschijnlijk ook afnemen om ze uit te voeren. Het is nog even afwachten tot de teardown van iFixit om te zien welke andere aanpassingen Apple onder de motorkap heeft uitgevoerd.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Macrumors
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook Air
Apple MacBook Air

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu