Windows is de grote verliezer
Redactie

In een recent onderzoek is bekend geworden dat het aantal systemen dat draait onder windows is afgenomen. Dit onderzoek laat zien dat Mac’s en smartphones een steeds groter deel van het internet verkeer dekken.

Het onderzoek is gebaseerd op de bezoekers van heel veel bekende websites voor verschillende doelgroepen. Op deze manier wordt een realistisch beeld gecreëerd van alle computers ter wereld.

<p></p>Windows behaalde in dit onderzoek een percentage van 89,62%. Dit is voor het eerst dat windows onder de 90% komt (in april was dit nog 91,64%), en men noemt het dan ook terecht een historisch dieptepunt.

</p>

Het systeem dat het meest gegroeid is in marktaandeel is Mac OSX. Apple wint hiermee bijna 1,5% marktaandeel (van 7,38% naar 8,87%). Apple heeft ook duidelijk iets los gekregen met de iPhone, want het marktaandeel van smartphones is ruim verdubbeld ten aanzien van een meting in het begin van het jaar, van 0,15% is dit namelijk 0,37% geworden. Dit marktaandeel is gebaseerd op de volledige markt, inclusief desktop machines.

Via nu.nl

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

 • Erp

  Correctie: windowsgebruikers zijn de grote verliezers.

 • Niels

  Eh, dat ze marktaandeel verliezen, wil niet zeggen dat ze nu plots minder internetverkeer genereren. iPhone gebruikers zijn er simpelweg bijgekomen. Ik internet geen minuut minder met Windows nu ik mijn iPhone heb, ik internet alleen meer per dag. Het grote verliezers noemen vind ik dus een beetje suf. Ben blij dat de concurrentie wel een momentum hebben nu. Ben best een fan van Microsoft, maar ben ook dol op concurrentiestrijd. 🙂

 • Leroy

  Die pasr procent minder is toch wel iets anders dan een verlieser…

 • iGeO

  @ Niels

  Wat doet een “best wel Microsoft fan” met een iPhone???

 • Niels

  @iGeO

  When I like it, I use it. De hele “anti-” huppeldepup-houding (tegen welke vendor dan ook) vind ik altijd zo kortzichtig, en de discussies eromheen zinloos. Ik heb 2x toevallig een Windows Mobile pda gehad. Nu vond ik het eens tijd voor de concurrentie. Gewoon, om te proberen. Alles heeft z’n voor- en nadelen, ook de iPhone.

 • tijn

  Precies wat Niels zegt, tijd voor wat anders.. Ikzelf heb ook 2 win mda’s gehad.

  Is totaal niet te vergelijken, het heeft ieder zijn voordelen !

  Eerst was ik ook falikant anti-mac.. En een normaal macsysteem zal mijn huis ook niet binnenkomen ook. Afgezien van deze iphone dan -) maar zo erg anti ben ik ondertussen niet meer..

 • René

  Ik was eerst een Windows gebruiker. Door de iPhone ben ik ook qua computer overgestapt. Ik heb dus nu een mooie iMac. Dat zal ook voor een aantal anderen bekend in de oren klinken.

 • Jan

  Om nog even terug te komen op eerdere reacties: Windows verliest wel marktaandeel, wat ook meent dat zij een minder groot deel van het internetverkeer dekken. Mac schiet anderhalf % omhoog, wat betekend dat er op dit moment iets minder windows systemen worden verkocht dan dat eerst normaal was, en dat er iets meer mac systemen verkocht worden dan dat eerst gebruikelijk was.

  Dat laaste kan natuurlijk komen door de iPhone. Ik zelf ben ook aangestoken door het apple virus, ik heb namelijk eergisteren mijn eerste macbook binnen gekregen (alu natuurlijk :P)

  Ik was eerst ook een beetje anti, maar door het uiterlijk van de iPhone (en de mooie nieuwe serie macbooks) ben ik over de streep getrokken. Het is nog wel even wennen om met mac om te gaan, maar gelukkig zit alles logisch in elkaar.

  Jan’

 • LXNDR

  Jaren geleden een Mac gehad en toen weer een Windows bak plus laptop en diverse Windows Mobile mobieltjes. Maar mijn vriendin wilde een laptop en ‘ze vond die witte Mac zo mooi’, maar ze heeft de alu gekregen (en ook al mijn 2G iPhone) 😉 Ik vind hem zelf ook waanzinnig mooi, dus die ga ik zelf ook nog halen. Mijn Windows laptop heb ik sindsdien niet meer aangeraakt. Apple wint dus zeker terein hier in huis en we zijn nog niet klaar!

 • Leroy

  Ik heb nogsteeds windows, ik vind mac ook erg mooi, maar dat is veel ste duur! En nieuwe windows wordt wel erg mooi!

 • Niels

  Als iedereen maar gelukkig is, he? 🙂 Ben zelf nogal een game fanaat, dus zonder Windows wordt het dan vaak wel beperkter. Consoles heb ik wel, maar d’r gaat nix boven PC wat mij betreft. Maar ieder z’n ding. Enige waar ik echt niet tegen kon was die kleurige iMacs. Maar dat was meer om die roze dan om het feit dat het een Mac was. Kep mijn vrouw er gelukkig vanaf kunnen houden. 🙂