De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

‘Verkopen Apple-computers gedaald ondanks nieuwe modellen’

Wouter Nijsen
11 januari 2019, 10:38
2 min leestijd
‘Verkopen Apple-computers gedaald ondanks nieuwe modellen’

Apple introduceerde in 2018 verschillende nieuwe Mac(Book)s, maar dat heeft nog niet tot meer verkopen geleid. Volgens data van onderzoeksbureau Gartner zijn er in het afgelopen kwartaal vier procent minder Macs verkocht, al komt daar de komende maanden mogelijk weer verandering in.

‘Mac-verkoop gedaald’

Apple zou 4,9 miljoen Macs hebben verkocht, terwijl er een kwartaal eerder 5,1 miljoen apparaten over de toonbank gingen. Het bedrijf uit Cupertino blijft echter op nummer 4 staan qua totale computerverkopen en moet Lenovo, HP en Dell voor zich dulden, al ligt ASUS niet ver van Apple af.

Van de 68,6 miljoen computers die in het vierde kwartaal van 2018 werden uitgebracht, is 7,2 procent afkomstig van Apple. Dat is iets meer dan in dezelfde periode van 2017: toen had het bedrijf uit Cupertino een marktaandeel van 7,1 procent.

mac-verkoop gedaald

Hoewel de data van Gartner niet 100 procent betrouwbaar is, kan het zijn dat de verkoop van Apples computers de komende maanden weer toeneemt. De MacBook Air 2018, een goedkoper alternatief voor de MacBook Pro, is pas sinds november 2018 verkrijgbaar en ook de vernieuwde Mac mini verscheen toen in de winkels. Eind januari worden de definitieve kwartaalcijfers door Apple bekendgemaakt.

Nieuwe Macs in 2018

Apple introduceerde vorig jaar in juli de MacBook Pro 2018, die is voorzien van een snelle chip, verbeterd toetsenbord en True Tone. Laatstgenoemde is de schermtechniek die kijkt naar je omgeving en op basis hiervan de belichting en kleuren van het scherm aanpast. In de MacBook Air 2018 review waren we positief over de laptop, al heeft het apparaat wel een forse adviesprijs van 1999 euro.

Mac mini 2018 officieel

Meer aandacht ging er uit naar de MacBook Air, die in 2018 (eindelijk) flink werd vernieuwd. De laptop heeft een Retina-scherm, krachtigere hardware, Touch ID voor sterke beveiliging, dunnere en lichtere behuizing en stereospeakers. Tot slot kreeg de Mac mini na vier jaar weer een upgrade, waarbij Apple zich vooral heeft gericht op het verbeteren van de prestaties.

MacBook Air 2018 review: Langverwacht instapmodel doet bijna alles goed
→ En check welke Macs mogelijk in 2019 door Apple worden uitgebracht

Het laatste nieuws over Apple

Bron: Gartner
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen