Apple-topman noemt idee van Mac met touchscreen ‘absurd’

Rutger Otto
15 november 2016, 10:40
2 min leestijd
Apple-topman noemt idee van Mac met touchscreen ‘absurd’

Verwacht voorlopig geen Mac met een scherm dat volledig aanraakgevoelig is. Topman Phil Schiller noemt het een absurd idee.

Mac touchscreen

De nieuwe MacBook Pro heeft dan wel een Touch Bar ónder het scherm, net boven het toetsenbord, maar een Mac met een volledig touchscreen zit er niet in, hoewel Apple het heeft overwogen. Dat zegt Phil Schiller in een gesprek met Backchannel.

Apple besloot geen touchscreens in hun Macs te zetten, omdat het niet logisch aanvoelde. “Onze instincten zeiden dat het niet klopte”, zegt Schiller. “Maar we konden het mis hebben, daarom werkten onze teams aan een aantal schermen met touch door de jaren heen, maar uiteindelijk besloten we dat onze instincten klopten. Een aanraakgevoelig scherm in de Mac past niet.”

Jony Ive Touch Bar

Touch Bar

Maar is een Touch Bar dan wel logisch? De eerste reviews zijn nog niet helemaal overtuigd van de touchbalk boven het toetsenbord op de nieuwe MacBook Pro, maar Schiller is er van overtuigd dat dit de beste aanpak is voor de laptop. “Apple Watch, iPhone, iPad, MacBook, iMac – het zijn allemaal computers”, zegt hij. “Elk van hen biedt gebruikers iets unieks en hebben een simpele vorm die mogelijk blijvend is. Mensen in de industrie zetten er misschien hun vraagtekens bij, maar wij niet, om een aantal simpele redenen.”

Eén lijn

“We denken aan het hele product”, zegt Schiller. Apple ziet de MacBooks en iMacs als één platform. “Als we Multi-Touch op het scherm van een laptop zouden plaatsen, zou dat niet genoeg zijn – de desktop zou dan nniet werken.” Touch op een iMac zou een ramp zijn, zegt Schiller. “Kun je een 27-inch iMac voorstellen waar je overheen moet hangen om te proberen dingen aan te raken en iets voor elkaar te krijgen? Dat wordt absurd.”

Dat is overigens precies wat Microsoft wel doet met zijn Surface Studio. Dat is een kantelbaar scherm met touch-input waar met name kunstenaars en ontwerpers voordeel van zouden hebben. Apple denkt echter dat je een besturingssysteem niet kan inrichten om net zo goed te werken met aanraking als met muis en toetsenbord. “Je kunt het niet voor beiden optimaliseren.”

‘Touch moet horizontaal’

Het is niet voor het eerst dat een topman van Apple zich uitspreekt tegen een touchscreen op de Mac. Ook toen Steve Jobs er nog was werd de mogelijkheid al getest. Daarover vertelde hij toen de iPad uitkwam. “Touchscreens moeten niet verticaal zijn. Het geeft een goede demonstratie, maar na een tijdje raak je vermoeid en na lange tijd wil je arm eraf vallen. Het werkt niet, ergonomisch is het een ramp. Een touchscreen moet horizontaal zijn, vandaar de iPad.”

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Backchannel
Categorie: Apple
Spotlights: Mac, Phil Schiller
Device: Macbook Pro

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's