Waarom Apple de peperdure Mac Pro in China laat maken
Michel van 't Klaphek

Vanaf deze herfst wordt geen enkel Apple-apparaat meer in de Verenigde Staten geproduceerd. Ook de peperdure Mac Pro wordt voortaan niet in Texas gemaakt, maar in Shanghai. Dit is waarom Apple de productie heeft verplaatst.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Mac Pro-productie naar China: dit is waarom

Het is de zoveelste wijziging binnen Apple de afgelopen paar dagen. Niet alleen verliet designicoon Jony Ive het bedrijf uit Cupertino, ook werd in Mike Filipo een nieuwe leider gevonden om zelf ARM-chips te gaan maken. Daarbovenop verplaatst Apple nu dus ook de Mac Pro 2019-productielocatie van Texas naar China.

wat zijn teraflops

Het peperdure werkstation met een instapprijs van bijna 6000 dollar werd al sinds 2013 in de Amerikaanse staat gemaakt. Het nieuwe model, dat deze herfst uitkomt, wordt echter geproduceerd in een fabriek nabij Shanghai. Deze fabriek kan volgens Apple een stuk efficiënter produceren, met meer computers in hetzelfde tijdsbestek tot gevolg.

Ook de lagere lonen in China spelen een rol voor de verandering van productielocatie. Bovendien ontloopt Apple op deze manier de handelsblokkade, waardoor Amerikaanse bedrijven (voorlopig) niet met Chinese firma’s mogen samenwerken. Precies om dezelfde reden lijkt het erop dat Huawei opzoek moet naar een Android-alternatief, omdat het geen zaken met Google mag doen.

Apple trapt tegen het zere been van Trump

Blijkbaar ontloopt Apple deze regeltjes wanneer de productie helemaal in China plaatsvindt. Het betekent echter wel dat er geen enkel Apple-product meer in de Verenigde Staten zelf wordt gemaakt. Het hoofdkantoor in Cupertino blijft wel verantwoordelijk voor de aansturing van het productieproces, maar het in elkaar zetten van producten vindt elders op de wereld plaats.

Apples beslissing valt waarschijnlijk niet goed bij president Trump, omdat hij (tech)bedrijven eerder verzocht om producten zoveel mogelijk in de Verenigde Staten zelf te laten maken. Bovendien maakt hij import uit China onaantrekkelijk door een extra belasting te heffen. Apple reageerde hierop door aan te geven dat dit slecht zou zijn voor de wereldhandel.

→ Lees alles over de Mac Pro 2019 op onze overzichtspagina

Meer nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.