Waarom Oculus Rift de komende tijd geen Mac-ondersteuning krijgt

Rutger Otto
3 maart 2016, 10:58
2 min leestijd
Waarom Oculus Rift de komende tijd geen Mac-ondersteuning krijgt

Misschien wel de meest bekende virtual reality-bril, de Oculus Rift, wordt bijna geleverd aan de eerste klanten. De headset werkt niet met de Mac, maar hoe komt dat?

Lees verder na de advertentie.

Mac-ondersteuning Oculus Rift nog ver weg

De consumentenversie van Oculus Rift komt eindelijk op de markt. Eind deze maand wordt de virtual reality-bril aan de eerste mensen geleverd in Nederland en België. Zij kunnen dan aan de slag met VR, tenminste als ze een dikke Windows-pc hebben, want de headset werkt nog niet met andere platformen. Mac-bezitters vallen vooralsnog buiten de boot.

Daar heeft Oculus een goede reden voor. Oculus-oprichter Palmer Luckey was in een recent interview met ShackNews keihard: “Als Apple eens goede computers gaat maken, doen we het.” Volgens Luckey is het probleem dat de prioriteit bij Apple niet ligt op GPU’s in een hoger segment. “Je kunt een Mac Pro van 6000 dollar kopen met een AMD FirePro D700 grafische kaart, maar daarmee haal je de aanbevolen specificaties nog steeds niet.”

Palmer Luckey Talks Rift Price, Apple Support, And His Tesla Model S

Te weinig power

Het probleem is dus simpelweg dat Macs niet krachtig genoeg zijn. Vorig jaar in mei werd de ontwikkeling van Oculus Rift op de Mac al gepauzeerd, zodat de Windows-versie vroeg in 2016 gelanceerd kon worden. “Voorlopig staat ondersteuning voor OS X en Linux niet op de planning”, zei de technisch directeur van Oculus toen.

Toentertijd was er nog sprake van ontwikkeling voor Mac, maar wanneer was onbekend. Inmiddels lijkt Mac-ondersteuning voorlopig helemaal van de baan. Eind 2015 liet Palmer Luckey zich ook al ontvallen dat hardware van Apple niet op de radar van Oculus stond. Linux staat nog wel op de planning.

Een mogelijkheid om Macs toch overweg te laten kunnen met Oculus Rift, is door externe grafische kaarten toe te staan op Macs via de Thunderbolt-aansluiting. Gaming hardware-maker Razer demonstreerde op de CES-beurs in Las Vegas een manier waarop dat zou kunnen werken, met de Razer Core. Dat is een behuizing voor een externe videokaart die via Thunderbolt gekoppeld kan worden.

Systeemeisen Oculus Rift

Om van een Oculus Rift gebruik te kunnen maken heb je een PC nodig met Windows 7 of nieuwer. Er moet minimaal een Core i5-4590 processor in zitten, net als een Nvidia GTX 970 of AMD R9 290 videokaart. Daar komt nog minstens 8GB aan werkgeheugen bij. Ook is HDMI 1.3 nodig, evenals twee USB 3.0-poorten.

Lees het laatste Apple-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu