Teardown: Zelf RAM upgraden mogelijk bij Mac mini 2018

Michel van 't Klaphek
10 november 2018, 13:33
2 min leestijd
Teardown: Zelf RAM upgraden mogelijk bij Mac mini 2018

De Mac mini 2018 zet een grote stap vooruit wat betreft reparatie. Je kunt onder meer zelfstandig het werkgeheugen uitbreiden en Apple heeft gelukkig weinig lijm gebruikt.

Lees verder na de advertentie.

Mac mini 2018 reparatie

Dat blijkt uit de teardown van iFixit. Dit bedrijf haalt steevast de nieuwste laptops en smartphones uit elkaar om te kijken hoe makkelijk ze zelfstandig te repareren zijn. Eerder bleek al dat dit bij de MacBook Air 2018 niet meevalt. De Mac mini 2018 heeft het wat dat betreft een stuk beter voor elkaar. De compacte computer scoort een 6.

Mac-mini-reparatie

Het grootste pluspunt is dat je het werkgeheugen zelfstandig kunt upgraden. Dit is handig, omdat je zo een instapmodel met 8GB RAM kunt kopen, en dit in een later stadium upgraden met bijvoorbeeld 16GB. Ook is het fijn dat Apple weinig lijm heeft gebruikt. De meeste onderdelen kunnen gewoon uit elkaar geschroefd worden.

Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het grootste nadeel is dat een hoop componenten op het moederbord gesoldeerd zijn. Als je wifi-ontvanger of processor defect is moet je hierdoor direct de hele plaat vervangen. Hetzelfde geldt voor het grote aantal aansluitingen aan de achterkant. Deze zijn rechtstreeks met het moederbord verbonden.

Apples kleinste computer opnieuw uitgevonden

Al met al is de Mac mini 2018 een hele stap vooruit op zijn voorganger. Deze was namelijk vrijwel niet zelf te repareren. Ook scoort de kleine computer zonder beeldscherm een stuk beter dan de nieuwe MacBook Air. Deze ging met rapportcijfer 3 naar huis.

De Mac mini 2018 is gemaakt voor professionals en een stuk krachtiger dan de vorige versie. Hij is tot wel vijf keer sneller dankzij de rappe T2-processor, heeft meer werkgeheugen en het aantal aansluitingen is verbeterd. Ook kun je een harde schijf met tot wel 2TB aan opslagcapaciteit aansluiten.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: iFixit
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Mac mini
Apple Mac mini

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen