De iPhone 15 nu scherp geprijsd én zonder aansluitkosten!

5 handige functies in de nieuwe Foto’s-app voor Mac

Rutger Otto
6 februari 2015, 10:44
3 min leestijd
5 handige functies in de nieuwe Foto’s-app voor Mac

Apple stopt met het huidige fotoprogramma iPhoto en vervangt dat met een applicatie die Foto’s heet. De nieuwe software is inmiddels onthuld en vanaf de lente voor OS X-gebruikers te gebruiken. Dit zijn 5 handige vernieuwingen van het programma.

Lees verder na de advertentie.

Nieuwe Mac Foto’s-app

De nieuwe Mac Foto’s-app zit er al een tijdje aan te komen. Vorig jaar werd hij op de Worldwide Developers Conference voor het eerst getoond. De app is een compleet vernieuwde versie van iPhoto, waarmee Mac- en iMac-gebruikers hun foto’s beter kunnen organiseren, aanpassen en delen. Ook past de app helemaal binnen het nieuwe OS X Yosemite.

Als ‘gewone gebruiker’ moeten we nog tot de lente wachten om met de software aan de slag te kunnen, maar ontwikkelaars hebben al toegang tot de beta. Deze vernieuwingen staan ons over enkele maanden te wachten.

mac foto's-app 2

1. Opslaan en aanpassen met iCloud

De iCloud Fotobibliotheek gaat dienen als opslag voor al je foto’s, als je te weinig ruimte hebt op de harde schijf van je Mac. Hierbij kun je kiezen om het origineel te bewaren in hoge resolutie op de Mac of dat je de alle foto’s naar de cloud stuurt en alleen foto’s op de Mac bewaart als je genoeg ruimte hebt.

Handig aan de iCloud Fotobibliotheek is ook dat je foto’s van je iPhone meteen via de Mac kunt binnenhalen. Daarnaast zullen veranderingen die je doet op de Mac ook meteen op de iPhone te zien zijn.

mac foto's-app 3

2. Beter beeld voor foto’s

De iPhoto-app is echt aan vernieuwing toe. Dat blijkt wel als je de interface bekijkt van de Foto’s-app, die veel wegheeft van de app voor iOS 8. Meteen opvallend is dat er veel meer ruimte is voor je foto’s en dat de navigatie minder plek inneemt en nu boven in beeld is geplaatst. Naast een nieuwe interface moet het programma ook veel sneller werken. Als je duizenden foto’s hebt zal het dus gemakkelijker zijn om er doorheen te scrollen.

3. Nieuwe filters

Apple maakt het voor gebruikers simpeler om foto’s mooier te maken. Foto’s heeft acht verschillende filters om over je kiekjes te leggen. Daarnaast kun je gebruikmaken van de automatische verbeterfunctie van Apple en kun je zelf sleutelen met belichting, contrast en meer. Zo is het mogelijk om scheve kiekjes automatisch horizontaal te krijgen. Het is niet zo uitgebreid als Photoshop, maar het helpt om meer uit je foto’s te halen.

mac foto's app 4

4. Overal delen

Net als voorheen kun je foto’s uiteraard meteen delen via sociale media als Twitter en Facebook, maar dankzij de nieuwe deelfunctie van Yosemite kun je foto’s ook direct naar een app sturen die ondersteuning biedt voor Mac, zoals Mail of Flickr.

5. Maak een fotoboek

Heb je een hele collectie met foto’s geschoten en wil je ze laten afdrukken, dan biedt Apple met de Mac Foto’s-app een mogelijkheid om er een fotoboek van te maken. Dat is tof voor op tafel of als cadeau. Wat het gaat kosten om er een boek van te maken is overigens onbekend.

mac foto's-app 5

Lees meer over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iMac
Apple iMac

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu