Apple verwijdert meerdere Mac-apps die browsergeschiedenis stelen

Lars Paijmans
10 september 2018, 11:09
2 min leestijd
Apple verwijdert meerdere Mac-apps die browsergeschiedenis stelen

Apple heeft meerdere Mac-apps verwijderd omdat deze stiekem de browsergeschiedenis van gebruikers zou uitlezen en uploaden. Heb jij één van deze apps gebruikt?

Lees verder na de advertentie.

Apple verwijdert Mac apps die privacy schenden

Dit weekend heeft Apple niet stilgezeten. Op zaterdag verwijderde het bedrijf meerdere iOS-apps omdat ze stiekem de locaties van gebruikers registreerden, en op zondag was de Mac App Store aan de beurt.

Uit onderzoek bleek dat meerdere Mac-apps zich schuldig maakten aan het overtreden van Apples privacyregels. Dit deden ze door gebruikers te misleiden en zo toestemming te krijgen tot de ‘home directory’ van macOS. Hier staan al je persoonlijke gegevens bewaard, waar deze apps vervolgens een kopie van maken en deze uploaden naar hun eigen servers.

Mac apps privacy

Veel van deze apps noemen zichzelf een antivirus-app of een scan- en opruim-app voor je Mac. Deze apps zeggen deze toestemming tot dit onderdeel van macOS nodig te hebben om een scan te voltooien of het apparaat goed op te kunnen ruimen. Nietsvermoedende gebruikers die snel ruimte vrij willen maken op hun Mac, worden op deze manier voor de gek gehouden.

Onder meer de ontwikkelaar ‘Trend Micro, Inc.’ zou zich schuldig maken aan deze praktijken met de apps als Dr. Unarchiver, Dr. Cleaner en meer. Deze apps verzamelen informatie van browsers als Safari, Google Chrome en Firefox en sturen deze naar hun eigen servers. Daarnaast verzamelt de app informatie over de andere apps die op je Mac staan. Al deze info wordt direct verzameld en als zip-bestand verpakt en verstuurd als je de app voor het eerst opstart.

Wat kun jij hier tegen doen?

Omdat deze apps beloven dat ze je Mac voor jou opruimen, zijn ze erg populair. Na het onderzoek heeft Apple de apps direct uit de App Store verwijderd. Hiermee voorkomt het bedrijf dat nieuwe gebruikers ook slachtoffer worden, maar verandert er niks voor bestaande gebruikers. Ook is het opvallend dat deze apps door de keuring van de App Store zijn gekomen.

Daarom is dit wederom een mooi voorbeeld dat je op moet letten welke apps je wel of geen toegang geeft tot onderdelen van iOS en macOS. Apple heeft deze meldingen bewust toegevoegd om te voorkomen dat apps er stiekem met je gegevens vandoor gaan. Bovendien zet macOS Mojave belangrijke stappen om de gegevens van gebruikers beter te beschermen. Deze update verschijnt naar verwachting deze of volgende week. Je leest alles over deze grote update in het onderstaande overzicht.

Lees alles over macOS Mojave

Bron: 9to5mac
Categorieën: Apple, Apps

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen