Opinie: Apple stelt Mac-gebruikers gerust met plotselinge aankondiging

Rutger Otto
4 april 2017, 19:04
3 min leestijd
Opinie: Apple stelt Mac-gebruikers gerust met plotselinge aankondiging

Het was een rare Mac-aankondiging vandaag, zoals we die niet van Apple gewend zijn. Wat gebeurde er precies?

Lees verder na de advertentie.

Plotseling Mac-aankondiging

Een echte presentatie was het niet. Apple zei alleen dat het aan nieuwe Macs werkt. Een nieuwe Mac Pro (gepland voor volgend jaar) en een 2017 iMac (gepland voor dit jaar). Daarnaast moet er in 2018 een nieuw extern display van Apple op de markt verschijnen. Dat was eigenlijk alles. Er waren geen plaatjes, geen filmpjes en geen specificaties, alleen de belofte dat de computers beter worden, voor ‘pro-gebruikers’.

Er was zelfs geen presentatie, in plaats daarvan werden verschillende journalisten uitgenodigd om de plannen van Apple aan te horen. Het is trouwens niet gek dat er geen beelden zijn, want het bedrijf werkt op dit moment aan de apparaten. Anders gezegd: ze zijn nog niet af en daarom kunnen ze niet getoond worden.

21,5-inch imac

Geen stilte meer

Normaal gesproken houdt Apple in zo’n geval de kaken op elkaar. Het bedrijf wil vaak niets over nieuwe producten kwijt voor de officiële onthulling. Daarom is het opvallend dat Apple nu alvast met een Mac-aankondiging komt, zonder erover uit te weiden. Hier zijn wel wat redenen voor te verzinnen, maar ze komen op hetzelfde neer: geruststelling en binding.

De afgelopen maanden ontstond er gemor van mensen die de dagen optellen sinds de laatste update van iMac en Mac Pro. Vier jaar na de release van de Mac Pro vroegen gebruikers zich langzaamaan toch af of er überhaupt nog wel een nieuw model komt. Apple richt zich met de cilindervormige computer op professionele gebruikers, maar een vier jaar oud model schiet op basis van huidige maatstaven voor zwaardere programma’s en taken simpelweg tekort.

Nieuwe Macs op komst

Het zou dus kunnen dat Apple alvast broodkruimels strooit, zodat mensen die dreigen verder te kijken dan Apple, overtuigd raken om nog even te wachten met bijvoorbeeld de aankoop van een Windows-pc. Want nu blijkt dat er ook dit jaar nog geen opvolger van de Mac Pro komt, maar waarschijnlijk pas in 2018. En dat kan begin of eind van het jaar zijn. Aan de andere kant is de nieuwe iMac met betere specs van dit jaar al genoeg voor Pro-gebruikers die willen overstappen, maar niet te lang kunnen wachten.

2017 imac

Door de zure Apple heen

Volgens de bekende Apple-blogger John Gruber is het heel simpel. Het bedrijf kwam erachter dat het Mac Pro-concept uit 2013 fundamenteel lastig te upgraden is. “Er komt een compleet nieuw model, en Apple heeft twee opties om dat te communiceren”, schrijft hij. “Apple kan zwijgen tot de nieuwe Mac Pro’s klaar zijn voor de aankondiging en in stilte toezien hoe mensen de computer dood verklaren. Een andere optie is om door de zure appel heen te bijten en wereldkundig te maken wat de plannen zijn. Ook al is er een jarenlange traditie om de producten zelf het verhaal te laten vertellen, in plaats van beloftes te doen. Apple koos voor het laatste.”

Het bedrijf maakte bekend dat er inmiddels bijna 100 miljoen Mac-gebruikers zijn. Dat zijn er nog steeds een stuk minder dan Windows-gebruikers, maar volgens TechCrunch gaat de waarde jaarlijks richting de 25 miljard. Daarbij moet gezegd dat MacBooks een stuk populairder zijn dan Apples desktop-computers, de iMac en Mac Pro (80 procent tegenover 20 procent van de verkopen). Mogelijk wordt het percentage van de laatste categorie wat hoger als Apple zijn nieuwe producten uitbrengt.

Mac Pro 2017

Mac nog altijd belangrijk

Apple laat met zijn Mac-aankondiging in elk geval weten dat het de kleinere groep met een Mac Pro of iMac niet is vergeten, al moeten ze nog een flinke tijd wachten op het volgende model. “We blijven de Mac ondersteunen”, zegt topman Phil Schiller. “Er werken knappe koppen aan de computer, zowel aan hardware als aan software en we hebben grote plannen voor de toekomst. De Mac vormt een kerncomponent van alles wat Apple te bieden heeft, ook aan pro-gebruikers.”

Dit komt overeen met de geruststellende Mac-mail van Tim Cook die hij vorig jaar naar een bezorgde klant stuurde. “Ik hou van de Mac en we zijn er heel trouw aan”, schrijft Cook. “Houd het in de gaten.”

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iMac
Apple iMac

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu