De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

‘M1 Macs verbruiken SSD razendsnel: mogelijk na 2 jaar al problemen’

Lars Paijmans
24 februari 2021, 9:06
2 min leestijd
‘M1 Macs verbruiken SSD razendsnel: mogelijk na 2 jaar al problemen’

De SSD (harde schijf) van de nieuwe M1-Macs zou zo snel zoveel data verwerken, dat dit slecht is voor de totale levensduur van de schijf.

Lees verder na de advertentie.

‘M1 Mac heeft probleem met SSD’

Sinds een paar weken regent het klachten op Apple-fora over de eerste Macs met Apples M1-chip. Op screenshots is te zien dat er grote hoeveelheden data worden geschreven op de harde schijf van de Mac. Dit gebeurt bij zowel de MacBook Air als de MacBook Pro en Mac mini.

Deze data kan steeds weer overschreven worden, waardoor je er op nieuwe apparaten weinig last van zult hebben. Sterker nog: je hebt waarschijnlijk niet eens door dat je Mac zo overmatig veel data schrijft.

macbook air met m1-chip review

Maar het heeft wel degelijk invloed op de levensduur van je Mac. Een SSD heeft een bepaalde levensduur op basis van hoeveel data er geschreven en gelezen wordt. Hoe meer data een SSD moet verwerken, hoe eerder hij kwalen gaat vertonen. Dat begint bij langzamere prestaties, maar kan uiteindelijk leiden tot het corrupt maken van bestanden.

Tot overmaat van ramp heeft Apple de SSD gesoldeerd aan de rest van de behuizing. Als je de schijf van een Mac wil vervangen (bijvoorbeeld door een defect), moet je het complete apparaat dus inruilen. Dit is een probleem voor alle SSD-schijven, maar moet bij gemiddeld gebruik pas na tien jaar optreden.

Mogelijk na 2 jaar al problemen

De overmatige hoeveelheid en snelheid waarop M1 Macs met de SSD omgaan, zouden echter na twee jaar al voor problemen kunnen zorgen. Er is zelfs een gebruiker op Twitter die laat zien dat zijn Mac na twee maanden al drie procent van zijn interne SSD verbruikt heeft.

De oorzaak van dit probleem is nog niet bekend. Het zou enerzijds aan de M1-chip kunnen liggen, want het is de eerste ARM-chip die Apple zelf ontworpen heeft. Dat zou een oplossing een stuk lastiger maken, al bestaat de kans ook dat het om een bug in macOS Big Sur gaat. In dat laatste geval zal een update dit waarschijnlijk kunnen verhelpen. Zodra Apple hierop reageert, lees je het uiteraard op iPhoned.

MacBook Air met M1-chip review: grote stap voor de Mac pakt geweldig uit
Via: iMore
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook Air
Apple MacBook Air

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu