3 zaken die je moet weten over de Lytro Illum

Gijs Ettes
16 december 2014, 12:55
2 min leestijd
3 zaken die je moet weten over de Lytro Illum

Sinds vandaag is de Illum, de tweede lichtveldcamera van Lytro, verkrijgbaar in Nederland. We zetten drie zaken op een rijtje die je moet weten over deze bijzondere en prijzige camera.

Lees verder na de advertentie.

1. Achteraf scherpstellen

lytro illum nederland

Als gezegd is de Illum de tweede lichtveldcamera van Lytro en de eerste die eruitziet als een reguliere spiegelreflexcamera. De eerste Lytro-camera verscheen in de herfst van 2011, had wat weg van een langwerpige staaf en schoot foto’s met een maximale resolutie van slechts 1 megapixel. Het bijzondere was echter dat je zowel met het touchscreen op de camera als met de desktopsoftware achteraf de focus van foto’s kon wijzigen. Achteraf scherpstellen is ook met de Lytro Illum mogelijk, al is het touchscreen gegroeid (4 inch, 800 x 480 pixels) en kun je foto’s met een hogere resolutie schieten (ca. 4 megapixels).

Daarnaast stelt de Illum sneller scherp, heeft hij een diafragma van f/2.0 en 8x optische zoom. Je kunt dus ook bewegende objecten van een afstandje vastleggen. Vervolgens is het mogelijk om de focus, tilt, het perspectief en de velddiepte te wijzigen. Ook interessant is dat je beelden in 3D kunt bekijken, animaties kunt maken en foto’s kunt opslaan in een veelgebruikt bestandsformaat als JPEG. Hieronder kun je een interactief voorbeeld bekijken van een foto die met de Illum is geschoten.

2. Flink aan de prijs

De Lytro Illum is een doorontwikkelde versie van de Lytro-camera uit 2011, maakt mooiere foto’s en heeft meer mogelijkheden van het aanpassen ervan. Al dat moois komt helaas wel met een fors prijskaartje. De Illum heeft namelijk een adviesprijs van 1599 euro, waarmee hij aanzienlijk duurder is dan zijn voorganger.

Schrikt die prijs je niet af, dan kun je onder meer bij Coolblue terecht om de Lytro Illum te kopen. De verzendkosten zijn dan gelukkig wel gratis.

3. Werkt met een iOS-app

 Lytro Illum

Beide Lytro-camera’s werken met de Lytro Mobile App die gratis in de App Store is te vinden. Met de app kun je foto’s en animaties bekijken die je met de camera hebt gemaakt en heb je de optie om de focus en het perspectief te verleggen door te tappen en swipen. In die zin is de app een versimpelde versie van de software voor pc en Mac.

Lytro raadt overigens wel aan om de app te gebruiken met 64-bits iOS-toestellen zoals de iPhone 5S, iPhone 6 en de iPad Air. Anders kan het voorkomen dat de app hapert bij het tweaken van foto’s. Vanuit het menu heb je onder andere toegang tot je fotostream en opties van de Lytro-camera.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu