Mobiel internetten in het buitenland: nog steeds (veel te) duur

Wouter Nijsen
13 januari 2015, 14:15
4 min leestijd

Sinds juli 2014 is het mogelijk om goedkoper in het buitenland te internetten met Local Break Out. Maar hoe zit het na een half jaar met LBO en kun je er al wat mee als iOS-gebruiker?

Lees verder na de advertentie.

1. Local Break Out in een notendop

Wanneer je in het buitenland wilt internetten, maak je normaal gesproken gebruik van je reguliere, Nederlandse databundel. Wanneer je deze echter in het buitenland gebruikt, betaal je het veelvoud van de reguliere datakosten. En dat kan behoorlijk in de papieren lopen.

Op 1 juli 2014 werd Local Break Out (LBO) in het leven geroepen, een nieuwe mogelijkheid waarbij je gebruikmaakt van het netwerk van een lokale provider in het buitenland. Dit doe je door een databundel bij hen te kopen, met een vastgesteld aantal MB’s. Deze MB’s vervangen vervolgens tijdelijk je databundel totdat je ze allemaal hebt verbruikt en wordt overgeschakeld naar je normale databundel. Een soort prepaid-bundel dus, die je te allen tijde kunt vervangen voor een nieuwe. LBO zorgt ook voor goedkopere MB’s omdat je ze afrekent volgens de lokale tarieven.

Het is overigens belangrijk om te weten dat Local Break Out alleen betrekking heeft op mobiele dataverbindingen. Bellen en sms’en in het buitenland doe je wel met je Nederlandse provider.

2. De stand van zaken

Local Break Out werd medio 2014 geïntroduceerd, maar daarna hebben we weinig meer vernomen van deze mogelijkheid. De meeste Nederlandse providers hebben hun netwerk aangepast voor LBO, maar je kunt het momenteel amper tot niet gebruiken. Het probleem lijkt te liggen bij de lokale providers uit de landen in de EU. Deze dienen zich te melden en dat is tot op heden nog niet gebeurd.

Providers zijn (nog) niet zo bezig met Local Break Out

KPN geeft in gesprek met iPhoned aan op de buitenlandse providers te wachten en benieuwd te zijn hoe Local Break Out zich gaat ontwikkelen. “KPN heeft ervoor gezorgd dat klanten gebruik kunnen maken van LBO, mits er een operator is die dit aanbiedt. Dit is tot nu toe nog niet het geval geweest, maar wat daarvoor precies de reden is, weten we niet”, aldus een woordvoerder. Momenteel moeten KPN-klanten het doen met roamingbundels voor het buitenland, die desgewenst aan te zetten zijn.

Vodafone en dochter Hollandsnieuwe houden zich op de vlakte wat LBO betreft. Volgens de woordvoerders zijn de providers “benieuwd of er Alternatieve Roaming Providers zijn die zich zullen melden”. Ook volgen de bedrijven de ontwikkelingen naar eigen zeggen op de voet. Tele en T-Mobile waren niet in staat om een reactie te geven, al introduceert laatstgenoemde aanstaande maandag wel nieuwe abonnementen die de extra roamingkosten voor het bellen en sms’en in het buitenland volledig afschaffen. T-Mobile wilt ook dat er een einde komt aan de roamingkosten voor mobiel internet, maar wanneer dat precies gebeurt, is niet bekend.

Internet

Al jaren gelden er hoge roamingkosten wanneer mensen in het buitenland bellen, sms’en of gebruikmaken van een mobiele internetverbinding. Deze staan echter al net zo lang ter discussie en zouden afgelopen december middels een nieuwe regelgeving afgeschaft worden. Daardoor zou je in theorie zowel in het binnen- als buitenland dezelfde tarieven betalen. Roaming is helaas nog steeds niet afgeschaft, al zijn de prijzen voor bellen, sms’en en internetten in het buitenland bij de meeste providers wel verlaagd.

3. Local Break Out: de EU-schakelaar in iOS 8

Local Break Out

Nog even terug naar LBO. Want hoewel providers hier nog weinig mee doen, is er wel een functie voor te vinden in iOS 8. Wanneer je de zogenoemde EU-schakelaar inschakelt, worden de benodigde instellingen aangezet om direct van LBO gebruik te maken. Dit doe je door naar ‘Instellingen > Mobiel netwerk’ te gaan en zowel ‘Dataroaming’ als ‘EU-internet’ aan te zetten. Let er echter wel op dat je de EU-schakelaar uitzet wanneer je weer in Nederland arriveert, omdat dit anders problemen kan opleveren.

Al met al kunnen we stellen dat er na zes maanden nog weinig rondom Local Break Out is gebeurd. Tot nu toe zien (buitenlandse) providers er nog niet de noodzaak van in en daar is wat voor te zeggen. T-Mobile werkt bijvoorbeeld aan het volledig afschaffen van roamingkosten in het buitenland en is daarin niet de enige. Mocht dit uiteindelijk gebeuren, dan wordt LBO waarschijnlijk overbodig.

Check ook 7 handige tips voor het besparen van data.

Categorieën: iOS, Providers

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's