Apple gooit iOS-game uit App Store, want ‘het is geen game’

Rutger Otto
20 mei 2016, 15:22
2 min leestijd
Apple gooit iOS-game uit App Store, want ‘het is geen game’

Apple heeft een game afgekeurd die geïnspireerd is op het conflict in de Gazastrook. De reden: de app is te politiek beladen om als game gezien te kunnen worden.

Lees verder na de advertentie.

Liyla and the Shadows of War

Het spel heet Liyla and The Shadows of War en is verhaalgedreven platformer. Spelers moeten zorgen dat ze een gezin langs gevaren zoals drones en bommen loodsen. Dat doen ze door een minimalistische versie van de Gazastrook. De bedoeling is dat spelers snel reageren op veranderingen in de omgeving, daarnaast moeten puzzels worden opgelost.

Apple is echter niet van mening dat het hier een game betreft. Dat zegt de ontwikkelaar van Liyla and The Shadows of War, Rasheed Abueideh, op Twitter. “Helaas heeft Apple de game afgekeurd als game”, schrijft hij. In bijgevoegde screenshot van de afwijzing staat dat Apple de app niet vindt thuishoren in de Games-categorie. “Het zou beter passen in Nieuws of Naslagwerken. Verander daarnaast ook de marketingtekst van de app, zodat het niet meer verwijst naar een game.”

Liyla hoeft dus niet helemaal verwijderd te worden van Apple, maar hij moet wel naar een andere categorie. En dat is vrij bijzonder. Zeker omdat het wat vreemde spelletje Israeli Heroes nog wel als game te downloaden is.

Liyla and the Shadows of War

Het gaat vaker mis

Het is niet de eerste keer dat Apple apps aangepast of verwijderd wil zien. Zo werd eerder dit jaar de populaire indiegame The Binding of Isaac: Rebirth niet toegestaan. De reden daarvan was ‘geweld tegen kinderen’. Deze week nog werd de app System and Security Info verwijderd. Met die app kon je zien of je iPhone veilig is, maar volgens Apple is het niet toegestaan om zwakheden of problemen op iemands telefoon op te sporen, omdat het leidt tot verkeerde en misleidende diagnoses.

In de app werd toegankelijkheidssoftware bijvoorbeeld gemarkeerd als gevaarlijk, terwijl dat niet zo is. Volgens de maker van de app staan er andere apps in de App Store die ongeveer hetzelfde doen, maar die wel mogen blijven. De regels van Apple zijn niet altijd even duidelijk. Niet voor ontwikkelaars, maar ook niet voor Apple zelf.

Lees meer over apps

Bron: Twitter
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu