Rotterdammer moet ‘Live Bioscoop’ op Facebook sluiten

Rutger Otto
28 januari 2017, 13:31
2 min leestijd
Rotterdammer moet ‘Live Bioscoop’ op Facebook sluiten

Een 23-jarige Rotterdammer moet een boete van 7500 euro betalen, omdat hij live films uitzond op Facebook waarvan hij de rechten niet had.

Lees verder na de advertentie.

Illegale filmstreams

De pagina ‘Live Bioscoop’ op Facebook heeft inmiddels ruim 23.000 likes. Dat waren op een moment zelfs meer dan 26.000. Via de livestream op de pagina werden live films getoond, waar mensen naar konden kijken. Dat is echter niet langer mogelijk. “Deze pagina zal op last van Stichting Brein, die daarvoor een bevel kreeg van de Rechtbank Rotterdam, worden gesloten”, luidt het laatste bericht van Live Bioscoop.

live bioscoop

Eigenaar wilde geld verdienen

Brein stelt dat de Rotterdammer geen toestemming van rechthebbenden had om de gratis films te tonen. Op de pagina waren af en toe films te zien die nog in de bioscoop draaien. “Zelf probeerde de man wel geld te verdienen met zijn illegale activiteiten door middel van de verkoop van advertentieruimte op zijn pagina en de oproep om geld te doneren”, schrijft Brein. “Zo kon brein ook zijn identiteit vaststellen.”

Op de pagina is te zien hoe Live Bioscoop reclame maakte met like en win-acties. Mensen konden op de pagina aangeven dat ze bijvoorbeeld een enge film wilden kijken. Het zou niet alleen bij films blijven, als het aan de pagina lag. “Like als je wilt dat we ook series gaan livestreamen”, staat er. Het uitzenden van beelden zonder dat je daarvoor toestemming hebt van de rechtmatige eigenaars is strafbaar. Het kijken naar zo’n stream is dat niet.

Dikke boete

De jonge Rotterdammer staat nu een flinke boete te wachten van 7500 euro. Komt de beheerder de voorwaarden van het verbod niet na, dan moet hij een dwangsom betalen van 2000 euro per dag. Dat kan oplopen tot een maximum van 50.000 euro. Logischerwijs mogen op de pagina geen illegale films meer vertoond worden.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen