Apple haalt LinkedIn onder dwang uit Russische App Store

Rutger Otto
7 januari 2017, 13:22
2 min leestijd
Apple haalt LinkedIn onder dwang uit Russische App Store

Apple en Google moesten LinkedIn van de Russische autoriteiten uit de App Store en Google Play halen. De dienst hield zich niet aan de regels.

Lees verder na de advertentie.

LinkedIn uit App Store gehaald in Rusland

Het is voor Russen niet langer mogelijk om de LinkedIn-app te downloaden op hun iPhone. Dat schrijft The New York Times. De Russische autoriteiten eisten dat enkele weken nadat een rechtbank de netwerksite voor sociaal gebruik blokkeerde. LinkedIn negeerde lokale wetten waarin staat dat internetbedrijven gegevens van Russische burgers binnen de langsgrenzen opgeslagen moeten worden.

kerst in-app aankopen

LinkedIn is ‘teleurgesteld’

Apple heeft tegenover The New York Times bevestigd dat het bedrijf is gevraagd om te app te verwijderen. Dat verzoek kwam een maand geleden. De app werkte overigens al niet meer sinds de website van LinkedIn in Rusland werd geblokkeerd. LinkedIn zelf heeft gezegd ‘teleurgesteld’ te zijn door het nieuws: “Het ontzegt onze leden in Rusland toegang, net als bedrijven die LinkedIn gebruiken om te groeien.” Het netwerk heeft miljoenen leden in Rusland.

Microsofts Linkedin is de grootste dienst die last heeft van de nieuwe Russische wet. Toegang tot het netwerk via het web werd in november vorig jaar geblokkeerd, maar was via VPN nog steeds te bereiken.

App uit Chinese App Store

Apple haalde eerder deze week de app van The New York Times uit de Chinese App Store en kwam daardoor onder vuur te liggen. In China is de website van de krant al sinds 2012 geblokkeerd. Het is weer een teken dat landen grote techbedrijven als Apple kunnen pushen om apps te verwijderen. Burgerrechtenorganisaties zijn daar boos over omdat het mensen beperkt in hoe en waar ze zicht willen uiten.

Overigens overtreden de meeste Amerikaanse internetbedrijven de regels in Rusland, stelt The New York Times. De blokkade van LinkedIn zou een zeldzaam geval van handhaven door de overheid zijn.

Lees het laatste nieuws over de Apple

Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen