Dit kun je met de LiDAR-dieptesensor van de nieuwe iPad Pro

20 maart 2020, 11:01
2 min leestijd
Dit kun je met de LiDAR-dieptesensor van de nieuwe iPad Pro

De iPad Pro 2020 heeft een LiDAR-scanner. Deze dieptescanner maakt onder meer de Meten-app praktischer en zorgt voor betere portretfoto’s. Dit kun je kun allemaal met LiDAR.

Lees verder na de advertentie.

LiDAR op iPad Pro 2020: zo zit het

Een van de meest opvallende verbeteringen van de iPad Pro 2020 is zonder twijfel LiDAR, de afkorting van Light Detection And Ranging. Deze techniek gebruikt de reflectie van licht om afstanden te meten. Op die manier maakt de iPad Pro 2020 een heel nauwkeurig plaatje van de omgeving. De LiDAR-scanner weet immers precies waar je bank staat, hoe hoog je stoel is en waar je kast eindigt.

De werking van deze techniek is razend interessant, maar wat kun je er precies mee? Ten eerste maakt LiDAR de weg vrij voor augmented reality-apps (ar-apps). Ar gebruikt de echte, fysieke als basislaag, om er iets aan toe te voegen. Een goed voorbeeld is de IKEA Place-app. Deze app laat via je iPhone of iPad zien hoe meubilair eruitziet in jouw huis.

Ook de Meten-app, die in iPadOS 13 werd geïntroduceerd, gaat de mogelijkheden van LiDAR gebruiken. Voortaan kan de app bijvoorbeeld nauwkeuriger meten hoe lang iemand is. Ook objecten worden beter herkend dankzij de precieze meetmethode. Bovendien heeft de Meten-app nu een liniaalweergave en kun je eerdere metingen bijhouden, inclusief screenshots van de resultaten.

lidar ipad pro 2020

Kortom, LiDAR zorgt ervoor dat alles wat met ar te maken heeft sneller en accurater gebeurt. Dit zet de deur wagenwijd voor ontwikkelaars die met de techniek aan de slag willen gaan. Dankzij ARKit, een softwarepakket voor app-makers, kunnen zij de mogelijkheden van LiDAR in hun applicaties gebruiken. Bekende voorbeelden van ar-apps zijn IKEA en Pokémon GO.

Ook interessant: Meten is weten: zo gebruik je de ‘Meten’-app

Nieuwe iPad Pro kopen

Wil je zelf met de LiDAR-scanner aan de slag? De iPad Pro 2020 is vanaf nu te bestellen via de webshop van Apple, waarna de eerste exemplaren op 25 maart worden geleverd. Het nieuwe Magic Keyboard, dat voor het eerst een trackpad heeft, komt pas in mei uit. Het iPad Pro-instapmodel (11 inch-scherm) kost 899 euro. De 12,9 inch-iPad Pro maakt je portemonnee 1119 euro lichter. Lees alles over de nieuwe tablet op onze iPad Pro 2020-overzichtspagina.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad Pro 2020
Apple iPad Pro 2020

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu