Student ontdekt lek in Apple’s PassBook: ‘Gratis vliegen door Europa’

Wouter Nijsen
6 april 2014, 13:30
2 min leestijd
Student ontdekt lek in Apple’s PassBook: ‘Gratis vliegen door Europa’

Een lek in de Passbook-app van Apple maakt het mogelijk om gratis door heel Europa te vliegen. Dat beweert althans Anthony Hariton, een 18-jarige student van de universiteit van Kreta. De Griek zegt een manier gevonden te hebben om via de applicatie zelf een digitale instapkaart te ontwerpen. Via een makkelijke truc kan hij de scanner tijdens het inchecken omzeilen.

PassbookMet Passbook kunnen reizigers hun iPhone gebruiken als virtuele boardingpass. Met het programma kun je je iPhone voor een barcodescanner houden, waarna het scherm wordt gezien als een digitale instapkaart. De barcode moet wel geverifieerd worden, anders is de ticket ongeldig.

Volgens Hariton is dat systeem lang niet waterdicht. Zo kunnen reizigers met Passbook hun eigen vliegtickets maken. Dat is mogelijk door de API van de app te gebruiken in combinatie met CSS en Javacript. Kans om betrapt te worden is nihil, omdat veel scanners volgens de student niet gekoppeld zijn aan de passagiersgegevens van de vliegmaatschappij.

Passbook lek onthuld in Amsterdam

PassbookDaardoor zou je onopgemerkt het vliegtuig kunnen betreden. Alleen als het vliegtuig vol zit en je op iemand anders zijn stoel zit, kun je jezelf verdacht maken. Wie op het allerlaatste moment nog probeert in te checken bij een vliegtuig dat halfvol zit, moet zonder problemen mee kunnen.

 

Hariton onthult zijn bevindingen op de Hack in the Box-conferentie op 29 mei in Amsterdam. De jonge Griek stelt dat je vanaf elke luchthaven in Europa naar een willekeurige bestemming kunt vliegen. Of hij zelf van deze methode gebruik heeft gemaakt, zegt hij omwille van mogelijke juridische claims liever niet.

Patent op Passbook

Apple staat hoe dan ook voor een groot probleem, beweert de student. Het Amerikaanse bedrijf zou niets aan deze methode kunnen doen, zelfs niet als ze het programma aanpassen. Bijna een jaar na het verschijnen van PassBook kreeg Apple in augustus 2013 het alleenrecht op de naam van de app.

Passbook bewaart zaken zoals instapkaarten, filmkaartjes en tegoedbonnen waardoor je met een iPhone kunt inchecken voor een vlucht. In Nederland is Passbook echter nog lang niet ingeburgerd.

Categorie: Opmerkelijk
Spotlights: Apple, PassBook

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's