De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Apple gooit fijne Launcher-app uit de App Store

Rutger Otto
29 september 2014, 9:00
2 min leestijd
Apple gooit fijne Launcher-app uit de App Store

Met Launcher kon je snelkoppelingen maken naar apps in het Berichtencentrum, maar iOS 8 lijkt toch iets minder open dan Apple beloofde. Launcher is weg.

Lees verder na de advertentie.

Launcher – Favorites at your fingertips, zoals de app voluit heette, liet gebruikers snelkoppelingen maken naar apps in het Berichtencentrum, door een URL of een app te selecteren. Wanneer je het Berichtencentrum omlaag veegde, kon je meteen naar een bepaalde app. Dat niet alleen, ook kon je naar een specifiek onderdeel van de app verwijzen. Zo was in te stellen dat je direct een telefoontje kon plegen, een nieuw bericht of e-mail kon schrijven en meer.

Launcher app uit de App Store

launcher

Klinkt superhandig en praktisch, maar Apple vond dat Launcher ‘misbruik’ maakte van widgets. Dat liet het bedrijf uit Cupertino aan de ontwikkelaar Greg Gardner weten. Hij vindt het vreemd, want ‘Apple heeft geen duidelijke regels over widgets en ze hebben de app zelf eerst goedgekeurd’.

Apple heeft Gardner laten weten dat hij een update voor de app kon maken, waarbij het Berichtencentrum niet meer werd gebruikt, anders zou de app ‘binnen een paar dagen’ verdwijnen. De ontwikkelaar hoopte een compromis door te voeren, door gebruikers bij elke tik op de widget eerst naar de Launcher-app te sturen, maar Apple was het niet met de update eens. Een uur later was Launcher uit de App Store verdwenen.

Iedereen die de app al had gedownload, kan Launcher blijven gebruiken. Op het moment dat de app verwijderd wordt, kan hij echter niet meer opnieuw gedownload worden. Volgens Apple komt Launcher in elk geval nooit meer terug zolang de widget-functie intact blijft.

Vrijheid voor ontwikkelaars

Met iOS 8 krijgen ontwikkelaars iets meer vrijheid dan voorheen binnen Apples ecosysteem. Het zou bijvoorbeeld mogelijk zijn om apps met elkaar te laten ‘communiceren’. Zo wordt data van gezondheid- en fitnessapps gebundeld in Apples eigen Gezondheid-app. Sinds iOS 8 is het ook mogelijk widgets in te stellen in het Berichtencentrum. Apple zou er goed aan doen om daar duidelijkere regels aan te verbinden. Gardner zou liever zien dat gebruikers zelf konden beslissen wat goed voor hen is, in plaats van dat Apple dat doet. Hij overweegt helemaal te stoppen met het ontwikkelen voor iOS.

Lees meer iOS 8 nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu