Politie van Los Angeles kraakte iPhone 5S

Rutger Otto
5 mei 2016, 15:21
2 min leestijd
Politie van Los Angeles kraakte iPhone 5S

Terwijl de FBI probeerde uit te vogelen hoe het een iPhone 5C moest kraken, wist de LAPD de beveiliging van een iPhone 5S te omzeilen.

Lees verder na de advertentie.

LAPD opent iPhone 5S

Dat blijkt uit het rechtbankdossier dat The LA Times heeft ingezien. Het gaat om de iPhone van April Jace, de vrouw van The Shield-acteur Michael Jace. Zij werd in 2014 in haar huis doodgeschoten, de acteur wordt van moord verdacht.

De politie van Los Angeles (de LAPD) heeft een methode gevonden om de witte iPhone 5S van April Jace te ontgrendelen. Connie Zych van de LAPD schreef in een dossier op 18 maart dat er een ‘forensisch telefoonexpert’ was gevonden die de beveiliging van de iPhone kon omzeilen.

iphone 5s

Niet duidelijk hoe

In het document staat niet uitgelegd hoe de LAPD het voor elkaar kreeg. De methode blijft geheim. Ook is onduidelijk wie de expert precies is, alsmede op welke versie van iOS de iPhone draaide. Pas sinds iOS 8 is het door Apple echt lastig gemaakt om op een iPhone in te breken. Daar liep de FBI bijvoorbeeld tegenaan in de iPhone 5C-zaak, want na tien verkeerde inlogpogingen zou alle data gewist worden. De iPhone 5S werd aanvankelijk met iOS 7 geleverd.

De ontgrendeling van de iPhone 5S gebeurde tijdens de zaak van de FBI, maar komt nu pas naar buiten. Uiteindelijk lukte het de FBI ook om de iPhone 5C te ongrendelen, in een zaak die ging om de San Bernandino-schutters die vorig jaar in december veertien mensen doodschoten. Nog eens 21 mensen raakten gewond.

Openen voor informatie

De politie wil graag in telefoons kijken om te zien of er informatie in staat die de zaak kan helpen. In het geval van de San Bernandino-schutters was dat bijvoorbeeld om te zien of hij met andere terroristen in verbinding was. Aan de andere kant wil Apple niet helpen bij het kraken van iPhones. Volgens ceo Tim Cook kan dat een ‘gevaarlijk precedent’ scheppen.

Cook is bang dat de privacy van klanten in het geding komt als er een achterdeurtje (een opening in de software) gebouwd moet worden. Daarlangs kan de politie naar binnen, maar in potentie is het deurtje ook door criminelen te vinden.

Lees meer over Apple

Bron: LA Times
Categorieën: Apple, Opmerkelijk

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen