Sterke kwartaalcijfers voor Apple dankzij groeiende iPhone-verkoop

Redactie
28 oktober 2015, 10:15
2 min leestijd
Sterke kwartaalcijfers voor Apple dankzij groeiende iPhone-verkoop

Apple heeft zijn kwartaalcijfers voor de maanden juli, augustus en september naar buiten gebracht. Het bedrijf behaalde een omzet van 51,5 miljard dollar, ondanks een daling in de verkoop van de iPads. De populariteit van de iPhone is de voornaamste oorzaak van de omzet- en winststijging.

Lees verder na de advertentie.

Apple maakt kwartaalcijfers bekend

De cijfers die Apple gisteren presenteerde, zijn voor het het vierde kwartaal van fiscaal 2015. Apple rekent niet volgens de kwartalen van de kalender, maar heeft een eigen jaarindeling. Uit de cijfers bleek dat het bedrijf weer een sterke groei heeft doorgemaakt, mede dankzij de groeiende iPhone-verkoop en uitgebreide internationale release van de Apple Watch. iPads deden het de afgelopen periode minder goed en ook de groei van de verkoop van Macs was niet heel sterk.

Stijgende iPhone-verkoop

Dat geldt niet voor de iPhones, waarvan er het afgelopen kwartaal 48 miljoen stuks over de toonbank gingen. Dit is een stijging van 20 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De eerste twee verkoopdagen van de iPhone 6S en iPhone 6S Plus vielen nog in het kwartaal dat eindigde op 26 september. Het bedrijf behaalde dat weekend naar eigen zeggen een recordverkoop van 13 miljoen exemplaren, drie miljoen meer dan het verkooprecord van de iPhone 6 in 2014.

Apple verkocht het afgelopen kwartaal 5,7 miljoen Macs, een lichte stijging van 3,6 procent. Eerder kon het bedrijf niet meer dan 5,5 miljoen exemplaren van de computer in één kwartaal verkopen. De verkoop van de iPads daalde daarentegen. Vorig jaar werden er nog 12,3 miljoen tablets aan de man gebracht, nu waren dat er ‘slechts’ 9,8 miljoen. De verkoopcijfers van de iPad zijn hierdoor voor het eerst sinds 2011 onder de 10 miljoen gezakt. Het bedrijf heeft niettemin hoge verwachtingen van de grote iPad Pro en de vernieuwde iPad mini 4.

Groeiende jaarcijfers

Tot nu toe ziet het ernaar uit dat fiscaal 2015 Apples meest succesvolle jaar ooit wordt. De omzet is volgens het bedrijf inmiddels met 28 procent gegroeid ten opzichte van het jaar ervoor. In de afgelopen drie maanden haalde het bedrijf een omzet van 51,5 miljard dollar (zo’n 46,6 miljard euro). Ook de winst steeg 30 procent ten opzichte van vorig jaar: 11,1 miljard dollar (10 miljard euro) ten opzichte van 8,5 miljard dollar (7,7 miljard euro). Bovendien verwacht het bedrijf door de kerstperiode verder stijgende verkoopcijfers te kunnen tonen, onder meer dankzij de nieuwe Apple Watch, iPhone 6S en 6S Plus. Overigens zijn de verkoopcijfers van de Apple Watch niet apart bekend gemaakt.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Apple
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu