Apple boekt recordwinst, ondanks stagnerende iPhone-verkoop

Redactie
27 januari 2016, 9:50
3 min leestijd
Apple boekt recordwinst, ondanks stagnerende iPhone-verkoop

Ondanks dat de groei van het aantal verkochte iPhones stagneert, boekte Apple afgelopen kwartaal een recordomzet van 75,9 miljard dollar. Dat blijkt uit gister gepresenteerde cijfers.

Lees verder na de advertentie.

Kwartaalcijfers Apple

Het gaat hier om de cijfers van het eerste kwartaal van het boekjaar 2016 en het vierde kwartaal van kalenderjaar 2015. De boekjaren van Apple lopen niet gelijk met de kalenderjaren, vanwege belastingtechnische voordelen. Apple boekte dit jaar een recordomzet en -winst van 75,9 en 18,4 miljard dollar.

De vorige recordomzet stamt uit het vierde kwartaal van 2014 en bedroeg 74,5 miljard dollar, dat betekent een stijging van 1,5 miljard dollar. De winst steeg met 400 miljoen dollar. “Ons team heeft Apples beste kwartaal ooit neergezet, dankzij ‘s werelds meest innovatieve producten”, zo laat Tim Cook weten.

Voor het eerst in 13 jaar een dalende omzet

Maar voor het komende kwartaal wordt voor het eerst in dertien jaar een omzetdaling verwacht. De omzet zou tussen de 50 en 53 miljard dollar uitkomen, terwijl in datzelfde kwartaal in 2015 nog 58 miljard dollar werd omgezet.

Overigens zijn er volgens Apple momenteel wereldwijd meer dan 1 miljard actieve Apple-apparaten te vinden. Het is voor het eerst dat Apple deze informatie deelt. Het gaat dan om alle producten die Apple verkoopt en die in de afgelopen 90 dagen contact hebben gehad met de servers van de fabrikant.

iPhone-verkoop stagneert

Het afgelopen kwartaal werden er 74,8 miljoen iPhones verkocht. Vorig jaar werden er in dezelfde periode 74,5 miljoen iPhones verkocht. Apple voorspelt dan ook dat de verkoop van iPhones in het komende kwartaal voor het eerst zal gaan dalen. Dat is nog nooit gebeurd sinds de introductie in 2007.

kwartaalcijfers Apple

De geruchten dat Apple de verkoopcijfers van de iPhones steeds verder zag dalen gingen al langer. Zo voorspelden analisten dat de iPhone 6S minder populair zou zijn dan de iPhone 6 en fabrikanten bleken in wat normaal hoogtijdagen zijn met een personeelsoverschot te kampen doordat bestellingen lager uitvielen dan verwacht.

De dalende verkopen zijn onder meer te wijten aan een nog redelijk zwakke wereldeconomie, een sterke opkomst van lokale merken en een verzadigde smartphonemarkt in China en de ongunstige dollarprijs. Ook is volgens veel analisten het design van de iPhone 6S niet vernieuwend genoeg om kopers over te halen hun één jaar oude iPhone 6 aan de kant te doen.

iPads en overige Apple-producten

Overigens valt niet alleen de verkoop van iPhones tegen. Ook de verkopen van iPads en Macs blijven dalen. Verkocht Apple een jaar geleden nog 21,4 miljoen iPads, nu zijn dit er nog slechts 16,1 miljoen. De introductie van de iPad Pro had deze dalende verkopen een halt toe moeten roepen, maar dit blijkt niet het geval te zijn. Daarnaast leek de groei van de Macs eerder dit jaar te stijgen, maar afgelopen kwartaal zijn er 5,3 miljoen Macs verkocht. Dit is een lichte daling ten opzichte van vorig jaar, toen er 5,5 miljoen Macs over de toonbank gingen.

ipad pro

Vorig jaar werd Apple Music geïntroduceerd. Deze dienst heeft inmiddels tien miljoen betalende gebruikers, ten opzichte van 6,5 miljoen in het kwartaal hiervoor. Concurrent Spotify heeft er momenteel 20 miljoen. Van de Apple Watch en Apple TV maakte Apple geen cijfers bekend. De fabrikant claimt wel recordaantallen te hebben verkocht.

Kom meer te weten over de smartwatch van Apple en de beste Apple Watch aanbiedingen. Check daarnaast onze Apple TV 4 review om alles over de mogelijkheden van de settopbox te weten te komen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Apple
Categorie: Apple
Thema: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple TV
Apple TV
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen