Consumentenbond: ‘Kwaliteit refurbished iPhones vaak ondermaats’

Michel van 't Klaphek
27 februari 2018, 20:31
3 min leestijd
Consumentenbond: ‘Kwaliteit refurbished iPhones vaak ondermaats’

Lang niet alle refurbished iPhones zijn qua kwaliteit vergelijkbaar met nieuwe exemplaren, zo blijkt uit een test van de Consumentenbond. Sterker nog, slechts in één op de drie gevallen doe je er verstandig aan een opgelapt toestel aan te schaffen.

Lees verder na de advertentie.

Onderzoek: kwaliteit refurbished iPhones vaak ondermaats

Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. De belangenorganisatie kocht achttien refurbished iPhone 6S-toestellen bij negen verschillende aanbieders. Bij iedere partij kocht men twee exemplaren, om zo geen ‘momentopname’ te registreren. Bol.com brengt het er het beste van af, terwijl de resultaten voor Forza Refurbished beduidend minder zijn.

Het eerste waar je naar kijkt bij een refurbished iPhone is natuurlijk het uiterlijk. Logischerwijs is de eerste test van de Consumentenbond daarom het beoordelen van de behuizing en de staat van het scherm. Deze blijkt meestal in orde: slechts bij vier toestellen is de kwaliteit ondermaats. Bij deze toestellen zijn ‘putjes’ in het scherm zichtbaar, of heeft de behuizing duidelijke gebruikerssporen.

Qua accukwaliteit scoren alle toestellen een stuk minder. Gemiddeld hebben ze een capaciteit van 87 procent. Aanbieders bepalen namelijk zelf wanneer een nieuwe accu nodig is, en lijken dit vaak niet nodig te achten. Het merendeel van de aanbieders leverde minstens één toestel waarbij de accu ondermaats was.

Lees ook: imago grootste obstabel voor refurbished in Nederland

Goed resultaat voor Bol.com en YourMacStore

Op het gebied van schermkwaliteit en camera scoren de aanbieders dan weer een stuk beter. Slechts bij één toestel van Swoop was een rode gloed in het scherm zichtbaar. De camera’s waren over het algemeen van goede kwaliteit en er was weinig onderling verschil.

Waar wel verschil in was, waren de bijgeleverde accessoires. Alle toestellen werden geleverd met oplaadkabel en adapter, waarbij de aanbieders stellen dat deze origineel zijn, maar dit is nog maar de vraag of dit ook echt zo is. Sommige accessoires hadden namelijk afwijkende logo’s en informatieteksten, die mogelijk duiden op namaak.

kwaliteit refurbished-iphones consumentenbond

Uiteindelijk heeft de Consumentenbond geconcludeerd dat zes op de achttien toestellen een goede aankoop zijn. Hierbij kijkt men naar de testresultaten en besparing ten opzichte van de nieuwprijs. Dit is het geval wanneer een toestel minstens vier sterren in de test scoort en minimaal 60 euro goedkoper is dan een nieuwe iPhone 6S. Beide proefexemplaren van Bol.com zijn een goede deal, waardoor men er met de ‘winst’ vandoor gaat. Omdat Bol.com niet zelf iPhones refurbished maakt, is het Renewd die deze iPhones levert. Dit geldt ook voor de iPhones die Centralpoint verkoopt; deze zijn ook afkomstig uit de keuken van Renewd. De toestellen van Forza Refurbished scoren respectievelijk één en twee sterren waardoor men op de laatste plek is terug te vinden.

Deze refurbished partijen scoorden volgens de Consumentenbond het best:

  • YourMacStore
  • Bol.com
  • Centralpoint
  • Smart2have.com

Let wel: Bol.com en YourMacStore hebben allebei twee toestellen afgeleverd die voldoen aan het predicaat van ‘goede deal’. Centralpoint en Smart2have.com zien allebei één toestel terug in de top zes.

Forza en Coolmix reageren op Consumentenbond

Forza heeft inmiddels gereageerd op het onderzoek van de Consumentenbond. Ze omschrijven sommige bevindingen als ‘uitermate vreemd’ en hebben de onderzoekers naar foto’s gevraagd van de toestellen die getest zijn. Ook Coolmix zegt verbaasd te zijn over de resultaten van de test in een verklaring op het blog van de aanbieder: “Wij verkopen 100% krasvrije telefoons zonder gebruikssporen, dus ik ben verbaasd over deze uitslag”, aldus Coolmix-oprichter Ajmal Gholzad.

Wil jij de beste deal voor jouw refurbished iPhone? Bekijk dan onze refurbished prijsvergelijker en vind de beste aanbieding.

→ Vergelijk alle refurbished iPhones

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron afbeelding: Consumentenbond
Categorieën: Devices, Opmerkelijk
Thema: Refurbished
Device: iPhone 6S

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6S
Apple iPhone 6S
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen