Mensen woedend over Kurbo: Weight Watchers-app voor kinderen

Erwin Vogelaar
18 augustus 2019, 10:32
2 min leestijd
Mensen woedend over Kurbo: Weight Watchers-app voor kinderen

Weight Watchers heeft een nieuwe app speciaal voor kinderen: Kurbo. Daar is niet iedereen blij mee. Tienduizenden mensen tekenen een petitie om de app te verwijderen.

Kurbo: Weight Watchers-app voor kinderen

Dieet-bedrijf Weight Watchers (tegenwoordig WW) heeft een nieuwe app in de App Store speciaal voor kinderen. Kurbo helpt kinderen en tieners om af te vallen. De app kan op veel tegenstand rekenen. Zo hebben inmiddels meer dan 35.000 mensen een petitie getekend waarin aan WW wordt gevraagd om de app te verwijderen.

Bij de petitie schrijft initiatiefnemer Rachel Egan: “We willen dat Weight Watchers de app annuleert, en erkent dat dieetgedrag bij jongeren niet bemoedigd moet worden, om het risico verbonden aan hun mentale en fysieke gezondheid. Veranderingen in de levensstijl van een kind moeten worden gemaakt met toezicht van een kinderarts, niet met een app.”

kurbo

Weight Watchers heeft de app Kurbo in 2018 overgenomen en vervolgens ontwikkeld tot de dieet-app voor kinderen die het nu is. Voor de app werkt het bedrijf met data van Stanford University’s Weight Control Program. “Kurbo helpt het iedereen in staat te stellen gezonder te leven door een wetenschappelijk bewezen programma en virtuele coaching voor voeding en activiteit”, stelt WW.

Stoplicht

In tegenstelling tot het tellen van calorieën zoals in andere dieet-apps, werkt Kurbo met een stoplichtsysteem. Groen voedsel is vrij te eten, oranje voedsel moet in mate worden gegeten en over rood voedsel moeten kinderen meer nadenken.

Rachel Egan ziet de app vooral als een manier voor WW om mensen levenslang aan zich te binden. “Jongeren lopen al een verhoogd risico op eetstoornissen. Door hen aan te moedigen tot een dieet blijkt dat Weight Watchers zich veel meer zorgen maakt over zijn inkomsten, dan over de gezondheid van zijn leden op de lange termijn.”

Een woordvoerder van WW stelt via Twitter: “Studies tonen aan dat programma’s zoals Kurbo, die zich richten op gedragsveranderingen voor gezonder eten en meer activiteit (dus niet diëten of calorieën tellen), geen eetstoornis veroorzaken. Kurbo biedt kinderen de middelen om uitgebalanceerde voedselkeuzes te maken en hun gewicht op een gezonde manier te beheren.”

Hoewel Kurbo nog niet in Nederland verkrijgbaar is, is WW wel van plan om de app wereldwijd uit te rollen.

Gezond leven met je iPhone

Wil je gezonder leven met behulp van je iPhone en ben je geen kind meer? Dan helpen wij je een handje op weg. Bijvoorbeeld met de beste calorieteller-apps voor iOS. Om naast je voedsel ook je beweging in de gaten te houden, zetten we de beste stappenteller-apps op een rij. Ook kun je er aan denken om een meditatie-app te gebruiken.

Categorie: Apps

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's