Koppelverkoop België
Redactie

In Nederland kan men mobiele telefoons koppelverkopen. Koppelverkoop houdt in dat de mobiele telefoon aan een abonnement vast zit met één bepaalde provider. Die telefoon kan dus niet bij een andere provider worden gebruikt. Dat is een nadeel, maar er kleeft ook een voordeel aan. Omdat bij koppelverkoop klantenbinding is, zijn de telefoons ook een stuk goedkoper (vaak gratis).
Koppelverkoop is in België niet toegestaan en Belgen hebben altijd simlock-vrije telefoons.
Dit geldt ook voor de iPhone. Maar voor een telefoon betalen inwoners van België ook fors meer dan in Nederland.
Nu is er een discussie gaande over de koppelverkoop in België. Het Europees parlement heeft België verzocht het verbod op te heffen.
Wanneer dat gebeurt gaat de prijs van de iPhone veel omlaag in België en maakt het weer aantrekkelijker.

Hotgsm.be is al gewoon begonnen met koppelverkoop, zonder af te wachten. Heden zijn het (nog) geen iPhone’s maar wanneer het verbod daadwerkelijk wordt opgeheven is het goed nieuws voor de Belgen!

HotGsm.BE

iphone

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

 • Henkie

  Goed nieuws voor de Belgen, slecht nieuws voor mensen die zelf een provider willen kiezen…….

 • Dat is een verkeerde beredenering Henkie 😉 Waarschijnlijk kan je de iPhone’s dan nog steeds los krijgen maar dan heel duur (zoals nu). En simlockvrij maken kan altijd met een jailbreak, al betaal je dan wel voor 2 providers.

 • Roger

  Koppelverkoop zou wel interessant kunne zijn op de volgende manier :

  1. De provider verkoopt de telefoon voor een lage prijs maar de klant moet een abbo nemen van X aantal maanden.

  2. Maar de telefoon moet ook kunnen verkocht worden voor full prijs indien de klant geen abbo wenst.

  3. De telefoon mag in elke geval géén simlock hebben.

  Alle telefoons moeten simlockvrij zijn , altijd ! De klant heeft het recht om een andere simkaart te gebruiken indien nodig ! Het toestel is van hem, zijn eigendom !

  Als je een telefoon koopt met abbo, en daarna verkoop je de telefoon, dit is none provider’s business, het aboo loopt gewoon verden volgens het contract. Dus, de provider heeft niets te verliezen.

  (Ben franstalig hoor. 🙂 )

 • NiPhoned

  Is dat zo interessant als daar een abonnement gekoppeld aan wordt met een minimumduurtijd van 2 jaar en minimumtarief van € 44,95/maand, terwijl in België een prepaidkaart volstaat?
  (testaankoop)

  Beide opties zouden moeten worden toegelaten.

 • Lander

  Sorry hoor, maar dit klinkt eerder als slecht nieuws in mijn oren.

  Ik heb al jaren een prepaid waarbij ik gratis sms (24/24) en bel voor maar 12,5c. As good as it can get in ons Belgenlandje!
  Als ik hierbij een abbo moet nemen van minimum 30€ per maand voor ‘maar’ 300sms’en en 3h beltijd die ik toch amper zal verbruiken, dan vrees ik dat ik het zal moeten houden bij gsm’s à la samsung en nokia…

  Wat is nu het voordeel om een goedkopere gsm te kopen als je op langere termijn evenveel betaalt? En wat te doen als je Iphone/gsm kapot gaat door een dom ongeluk waarbij costumerservice dit als ‘nalatigheid’ zal bestempelen? Abbo loopt door en je bent verplicht een gsm te kopen voor de volle prijs omdat hij anders jouw SIM-kaart niet eens wil lezen. Anders moet je het doen met een ‘oud moddeleke’ van 3jaar terug, wat in onze maatschappij ‘technisch te verouderd’ zal zijn… Iets mijzelf niet veel uitmaakt maar toch kwaad kan krijgen…

  Bij deze de mening van een bescheiden Belg =)

 • Ed

  Ik snap niet hoe men erbij komt dat de telefoon dan duurder is in belgie. Als ik ‘m daar koop voor 575euro simlock vrij en dat vergelijk met NL (24×30+100+120)=940euro. En dat is de enige manier om een “vrij” toestel te krijgen. Dat je er dan een belbundel bij krijgt is leuk maar in mijn geval van geen enkele waarde. Het gaat mij puur om het toestel. Men zou dus geen rechtzaak in Belgie moeten starten tegen koppelverkoop maar in Nederland wegens kartelvorming/monopoly positie. In beide landen moet je simpelweg kunnen kiezen; los toestel a …euro en indien je een abo erbij neemt dan …. (in het laatste geval zou de provider je een korting op het toestel moeten geven). (die 120euro in mijn rekensommetje is de belachelijke 120euro die tmobile rekent om simlock vrij te maken).

 • Pieter

  “Koppelverkoop van Proximus is niet voordeliger”
  http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GAJ2IG5G7

  Kijk eens aan, consumenten worden genaaid met koppelverkoop…

 • arno

  Beste,

  als rasechte belg moet ik zeggen, koppelverkoop is jammer qua prijs, maar fantastisch qua provider. Nu heb ik Mobile Vikings waarmee ik met 15 euro in de maand gratis kan internetten (1000mb + 1000 sms gratis + 15 euro bellen) en onthoud: geen abo, maar een pre-paid. Een gsm kost inderdaad veel geld, en de prijzen zijn schandalig duur (iPhone 3GS 32GB = 679 euro) en daardoor zie je niet veel Belgen daarmee rondlopen. Vaak jongeren ziejje met pre-paid kaarten rondlopen wat ik ook normaal vind, en vaak hebben zij verschillende behoeften (dus ze lopen naar andere providers) dus laat die sim-lock maar zitten. Ik ben heel erg blij zonder die simlock!