Deze kleine macOS Mojave-functies kende je nog niet

Wouter Nijsen
8 juni 2018, 16:55
3 min leestijd
Deze kleine macOS Mojave-functies kende je nog niet

macOS Mojave is een grote update voor de Mac, die dit najaar voor iedereen beschikbaar komt. Naast de bekende nieuwe features als de Dark Mode brengt de update veel andere verbeteringen met zich mee. We zetten er een aantal op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

Kleine macOS Mojave-functie die je niet kende

Hoewel veel mensen naar macOS Mojave uitkijken door de fraaie en handige Dark Mode, introduceert Apple dit najaar veel meer dan dat. We hebben een aantal features op een rijtje gezet die straks ook van pas zullen komen.

1. Continuity Camera

Eén functie die je mogelijk hebt gemist, is Continuity Camera. Hiermee laat je de camera van je iPhone beter samenwerken op de Mac, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk om een document die je met je iPhone-camera scant, direct op je Mac te zetten. Je activeert de iPhone om een foto te maken of document te scannen via de Mac, doet dit vervolgens met je telefoon en het bestand wordt automatisch aan je Mac toegevoegd.

macOS mojave functies

2. Favicons in Safari

Is Safari je favoriete browser op de Mac, dan zul je de ondersteuning voor favicons een welkome toevoeging vinden. Dit zijn de kleine icoontjes die bij je tabbladen en bladwijzers staan, waarmee de browser niet alleen fraaier oogt, maar je ook sneller ziet welk tabblad nou naar welke webpagina verwijst. Je merkt het misschien niet direct, maar het is een slimme verandering die Apple doorvoert.

3. Updaten via de Systeemvoorkeuren

Het updaten van een Mac(Book) gaat al jaren via de Mac App Store, maar met Mojave komt daar verandering in. Het ‘Software-update’-gedeelte wordt verplaatst naar de Systeemvoorkeuren, wat een veel logischere plek is om te controleren op nieuwe versies. Open je de Systeemvoorkeuren, dan zie je het update-gedeelte direct staan. Daar kun je er ook voor kiezen om updates automatisch te installeren.

macOS mojave functies

4. Veiligere wachtwoorden

Net als iOS 12 krijgt macOS Mojave nieuwe opties om veilige wachtwoorden te genereren, wat bijvoorbeeld ook met een losse wachtwoordbeheerder kan. Ook handig is dat je moeilijke wachtwoorden via AirDrop kan delen met bijvoorbeeld een vriend(in), partner of familielid.

Verder kun je voortaan aan Siri je wachtwoord vragen voor een bepaalde dienst. Open je bijvoorbeeld de Spotify-website en je zegt ‘Hé Siri, wat is mijn wachtwoord voor Spotify’, dan zorgt de assistent ervoor dat je het automatisch kan invullen. Dit werkt overigens met de iCloud-sleutelhanger.

5. Dynamische wallpapers en gewijzigd inlogscherm

Een toffe visuele functie zijn de dynamische wallpapers, die automatisch meekleuren met de dagdelen. Zo krijg je in de ochtend een zonovergoten woestijn te zijn, en wordt het in de avond steeds donkerder. Tot slot wordt het inlogscherm van macOS Mojave voorzien van grotere iconen en een langer veld om je wachtwoord in te voeren. Ook zie je straks recent-gebruikte apps in je Dock en heb je standaard meer opties om screenshots te bewerken.

Deze Macs krijgen de update

macOS Mojave wordt later dit jaar uitgebracht, al is de precieze releasedatum nog onbekend. Check in het lijstje hieronder of jouw Mac of MacBook een update kan verwachten.

  • MacBook (begin 2015 en nieuwer)
  • MacBook Air (medio 2012 en nieuwer)
  • MacBook Pro (medio 2012 en nieuwer)
  • Mac mini (eind 2012 en nieuwer)
  • iMac (eind 2012 en nieuwer)
  • iMac Pro (2017)
  • Mac Pro (eind 2013, medio 2012 en 2010 met geschikte Metal-gpu)

Ook interessant:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu