Oprichter KickassTorrents met hulp van Apple gearresteerd

Rutger Otto
21 juli 2016, 8:43
2 min leestijd

Een 30-jarige Oekraiener blijkt het brein achter de populaire torrentsite KickassTorrents. Hij werd in Polen gearresteerd voor auteursrechtenschending en het witwassen van geld.

Lees verder na de advertentie.

Brein achter KickassTorrents

De aanhouding door de Poolse politie werd bekendgemaakt door het Amerikaanse ministerie van Justitie. De Verenigde Staten hoopt dat Polen de vermeende oprichter Artem Vaulin uitlevert. Verschillende domeinen van KickassTorrents zijn inmiddels offline gehaald.

KickassTorrents is een enorm populaire torrentsite geworden. Volgens TorrentFreak is het de meest gebruikte torrentsite ter wereld en laat het zelfs The Pirate Bay achter zich. Maandelijks trok de site zo’n 50 miljoen unieke bezoekers. Justitie schrijft dat de website meer dan een miljard dollar aan opbrengsten stal, die eigenlijk toebehoren aan de Amerikaanse entertainment-industrie.

kickasstorrents

Maximale celstraf van 25 jaar

De netwaarde van KickassTorrents wordt geschat op 54 miljoen dollar. Jaarlijks zou de website tussen de 12,5 en de 22,3 miljoen dollar verdienen met inkomsten van advertenties. Omdat de site sinds de oprichting in 2008 al vaker offline gehaald werd en te maken kreeg met claims, wisselde het domein regelmatig. KickassTorrents leunde op een netwerk van verschillende computerservers die verspreid waren over de hele wereld.

Vaulin wordt dus verdacht van betrokkenheid bij zowel de originele website als latere vertakkingen. Voor de vermeende vergrijpen zou hij een maximale celstraf van 25 jaar riskeren. Vijf jaar voor het schenden van auteursrechten en twintig jaar voor witwassen van geld.

Hulp van Apple bij arrestatie

Apple zou een rol hebben gespeeld in de aanhouding van Artem Vaulin. De Amerikaanse opsporingsdiensten kwamen in contact met Vaulin toen ze zich voorstelden als adverteerder. Apple overhandigde de persoonsgegevens die bij een verdacht IP-adres hoorde, dat werd gebruikt voor een betaling bij iTunes. Het adres kwam overeen met het IP-adres waarmee KickassTorrents op Facebook inlogde.

Een woordvoerder van het ministerie lijkt de arrestatie nu al als overwinning te bestempelen. “De aanhouding in Polen toont maar weer aan dat cybercriminelen wel kunnen vluchten, maar ze kunnen zich niet verstoppen voor de wet.”

Het laatste Apple-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen