Hoe het Keurmerk Refurbished de refurbishedmarkt betrouwbaarder wil maken
Lars Paymans

Met de komst van het Keurmerk Refurbished moet het voor consumenten duidelijker worden wat ze in huis halen. Maar wat betekent het nu precies als jij een refurbished iPhone koopt waar dit keurmerk op zit?

Het Keurmerk Refurbished is opgericht door Techniek Nederland (voormalig UNETO-VNI) in samenwerking met de refurbished-aanbieders Leapp, Renewd en Forza Refurbished. Dit zijn dan ook de eerste drie partijen die vanaf vandaag het keurmerk gaan gebruiken (zoals je kunt zien in onze refurbished iPhone prijsvergelijker). Andere merken kunnen zich vanaf vandaag ook aanmelden; zij worden dan gekeurd en wel of niet toegelaten.

Deze beloftes maakt het keurmerk

Als je vanaf nu het onderstaande Keurmerk Refurbished op een product tegenkomt, dan mag je de partij aan de onderstaande beloftes houden.

1. Kwaliteitcontrole op 50 punten en traceerbaarheid

Om een kwaliteitsgrens te stellen, wordt iedere aanbieder gekeurd door de onafhankelijke partij TÜV. Zij voeren meerdere keren per jaar inspecties uit om op die manier te controleren of een aanbieder aan de eisen van het keurmerk voldoet.

Daarnaast is ieder product gecontroleerd op vijftig technische punten en een cosmetische controle. Zo wordt de kwaliteit van de accu en microfoon gemeten, maar is ook de behuizing gecheckt. Voorlopig geldt het keurmerk enkel voor iPhones, maar deze zal later waarschijnlijk verder worden uitgebreid naar iPads en MacBooks.

2. Garantie van twee jaar op refurbished producten

Mocht je toch een refurbished product ontvangen dat niet aan bovenstaande eisen voldoet, dan kun je verhaal gaan halen. Iedere deelnemer aan het keurmerk hanteert namelijk een garantie van twee jaar op alle onderdelen, inclusief de accu van het toestel en de accesoires. Met die maatregel moet het keurmerk twijfel wegnemen wat de betrouwbaarheid van refurbished betreft.

keurmerk refurbished

3. Uniforme gradaties, ingedeeld in condities

Het Keurmerk Refurbished trekt bovendien de condities van producten gelijk. Daardoor hoef jij niet meer te controleren of een ‘Zo goed als nieuwe’ iPhone bij de ene partij net zo ‘goed als nieuw’ is als bij de ander. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de volgende condities.

  • refurbished condities vergelijkerZo goed als nieuw: Haast niet van een nieuw product te onderscheiden, technisch helemaal in orde.
  • Licht gebruikt: Lichte krasjes of andere gebruikerssporen, technisch helemaal in orde.
  • Zichtbaar gebruikt: Zichtbare gebruikerssporen zoals een deukje in de behuizing of een krasje, technisch helemaal in orde.

Dezelfde condities vind je ook terug in onze refurbished iPhone prijsvergelijker.

4. Professionele organisatie, minder kans op faillissement

Met het faillissement van Swoop (voordat het bedrijf een doorstart maakte) nog vers in het geheugen, kunnen consument mogelijk terughoudender zijn met het kopen van een refurbished product. Om hier wat meer zekerheid te bieden, stelt EDR Credit Services eisen aan de gezondheid van de deelnemende partijen. Zij bepalen of het bedrijf financieel krachtig genoeg is en dus relatief weinig risico op een (nieuw) faillissement loopt. Dat maakt het niet onmogelijk dat een bedrijf alsnog failliet gaat, maar geeft jou als consument wel meer vertrouwen.

Keurmerk Refurbished

Zo zie je het Keurmerk Refurbished terug in de iPhoned-vergelijker

Op iPhoned hebben we het Keurmerk Refurbished verwerkt in de refurbished iPhone prijsvergelijker. Voortaan kun je filteren op producten die dit keurmerk dragen, wat jou meer zekerheid geeft over het apparaat dat je in huis haalt. Ook is er bij iedere partij die het keurmerk draagt een icoontje te vinden in de vergelijker, zodat het duidelijk is welke partijen wel en welke partijen er niet aan meedoen.

Dit wil overigens niet zeggen dat iedere refurbished iPhone zonder het keurmerk ineens minder betrouwbaar is geworden. Het is vanaf vandaag pas mogelijk voor andere aanbieders – naast de drie oprichters – om zich aan te melden. Er zal dus wat tijd overheen gaan tot ook andere aanbieders het keurmerk mogen dragen. Het keurmerk biedt dan ook vooral duidelijkheid voor de apparaten waar het Keurmerk-stickertje wel op zit, maar zegt niets over de producten die er niet mee beplakt zijn.

Meer weten over refurbished Apple apparaten?

In onze uitgebreide refurbished koopgids lees je alles wat je moet weten over refurbished Apple-apparaten, zoals wat de betekenis er van is, wat de voor- en nadelen zijn, wat je moet weten over condities & garanties en hoe je refurbished apparaten zelf kan controleren. Tevens publiceerde we afgelopen jaar de grote Refurbished-barometer, met recente inzichten over het imago en de marktgroei van refurbished in Nederland.

→ Vergelijk alle refurbished iPhones  

Wil jij meer weten over refurbished? Bekijk dan hier onze refurbished koopgids met daarin advies en tips om de beste refurbished deal te vinden

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.