Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Rechter: Apple moet kapotte iPad vervangen door nieuw exemplaar

Rutger Otto
25 april 2017, 10:26
2 min leestijd
Rechter: Apple moet kapotte iPad vervangen door nieuw exemplaar

Een klant die een iPad laat vervangen omdat hij niet meer te repareren valt, heeft recht op een volledig nieuw exemplaar. Dat heeft de kantonrechter van Amsterdam bepaald.

Lees verder na de advertentie.

Kapotte iPad vervangen

Een vrouw kocht begin 2015 een iPad Air 2 met extra garantie en Apple Care, maar binnen vier maanden vertoonde de tablet kuren. De iPad maakte nauwelijks contact met wifi, waardoor hij vrijwel onbruikbaar werd. Apple besloot na onderzoek dat de iPad Air 2 niet meer te repareren was en bood de vrouw een ‘remanufactured’ exemplaar aan.

Zo’n iPad kan volgens Apple gebruikte onderdelen bevatten, maar dat is niet altijd het geval. Het bedrijf verkoopt de modellen niet via de website, maar biedt ze alleen ter vervanging aan. Zulke modellen verschillen dan ook van ‘refurbished’ apparaten. Die bevatten onderdelen die helemaal opgepoetst en gerepareerd zijn en kunnen wel los verkocht worden. Een refurbished iPad kopen is vaak iets goedkoper dan een gloednieuw model.

iPad Air 2 voorraad

Nieuw gekocht geeft recht op nieuwe iPad

De vrouw ging niet akkoord met het aanbod van Apple en stapte naar de Amsterdamse kantonrechter, die haar gelijk gaf. Dat blijkt uit het vonnis van de rechtbank. Volgens de rechter moet Apple de vrouw een volledig nieuwe iPad geven. “Als de eiseres een refurbished of replacement iPad had gekocht, mag Apple deze vervangen met een refurbished of replacement exemplaar”, luidt de beoordeling. “Maar als de consument een nieuwe iPad heeft gekocht, heeft zij recht op een nieuwe iPad.”

Refurbished is ook geen oplossing

Vorig jaar bepaalde een rechter overigens al dat Apple dit refurbished apparaten niet als vervanging van een nieuw toestel mag leveren. Een klant kreeg toen een refurbished iPhone 6 Plus aangeboden ter vervanging van een kapotte iPhone. “Van een iPhone van 799 euro mag een koper verwachten dat deze niet al na acht maanden onherstelbaar defect is”, besloot de kantonrechter toen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Rechtspraak
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6 Plus
Apple iPhone 6 Plus

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu