‘Jony Ive gefrustreerd met Cooks gebrek aan interesse, sinds Apple Watch niet meer betrokken’

1 juli 2019, 11:03
2 min leestijd
‘Jony Ive gefrustreerd met Cooks gebrek aan interesse, sinds Apple Watch niet meer betrokken’

Ondanks het positieve persbericht van Apple zouden de achterliggende redenen voor het vertrek van design-topman Jony Ive een stuk minder rooskleurig zijn. Een nieuw artikel speculeert er lustig op los.

Lees verder na de advertentie.

‘Jony Ive vertrek zat er al jaren aan te komen’

Als donderslag bij heldere hemel verscheen vorige week donderdagavond het persbericht dat Jony Ive vertrekt bij Apple. De ontwerper heeft onder meer het design van de iPhone, Mac, Apple Watch en iPod op zijn naam staan en werkte bijna 30 jaar bij het bedrijf. Naast Steve Jobs en Tim Cook is hij degene waar de meeste mensen aan zullen denken als het over Apple gaat.

Jony Ive verlaat Apple

The Wall Street Journal schrijft in een uitgebreid profiel van Ive op basis van meerdere bronnen dat zijn vertrek er al jaren aan zat te komen. Sterker nog: na meegewerkt te hebben aan de Apple Watch nam zijn betrokkenheid af.

Dat zou verschillende redenen hebben gehad. Zo was hij het oneens met verschillende topmannen van Apple over hoe de eerste Apple Watch in de markt gezet zou worden. Ive zag het horloge als mode-accessoire in plaats van een verlengstuk van de iPhone. Het leverde een eerste versie op die vooral een compromis was. Apple verkocht een kwart van wat er voorspeld was en duizenden gouden Apple Watch Editions gingen nooit over de toonbank.

Ook de band tussen Ive en ceo Tim Cook stond geregeld onder druk. Ive zou ‘gedemotiveerd’ zijn geraakt, omdat Cook geen interesse zou tonen in het ontwerpproces van nieuwe Apple-producten. Cook zou deze pas zien als het ontwerp was afgerond en de eerste exemplaren geproduceerd werden. Een groot verschil met Steve Jobs, die vanaf het begin veel tijd en energie in het ontwerp stak.

Ive vindt volgens de bronnen dat er te veel mensen in hoge posities zitten bij Apple die niets met de kern van het bedrijf te maken hebben. Dat zou er ook voor gezorgd hebben dat Ive al jaren steeds minder vaak kwam opdagen voor meetings, zelfs als deze met zijn eigen ontwerpteam waren. Daardoor leek het volgens ingewijden alsof Ive al langer vertrokken was.

Ive blijft ondanks alles betrokken

Toch blijft Ive ondanks dit alles betrokken bij Apple. Hij richt zijn eigen bedrijf op, maar zal Apple als een van zijn eerste en belangrijkste klanten hebben. Daar zou het bedrijf uit Cupertino miljoenen dollars per jaar voor over hebben, zodat Ive nog steeds kan meedenken over het ontwerp van toekomstige producten. De AR-bril van Apple bijvoorbeeld, waar het design-team nog steeds druk mee bezig is.

The Wall Street Journal en zijn bronnen zijn niet de eerste die een soortgelijk beeld schetsen van het vertrek van Jony Ive. Ook Bloomberg publiceerde een dergelijk verhaal. Mochten deze verhalen kloppen, dan zat het vertrek van Ive er al langer aan te komen en verandert er mogelijk minder dan aanvankelijk het geval leek te zijn. Het volledige profiel van de WSJ is wat ons betreft zeker het lezen waard.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron afbeelding: Fastcompany
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu