Vodafone Runners: iPhone 13 nu tijdelijk voor €696!

Design-topman Jony Ive verlaat Apple na 30 jaar en richt eigen bedrijf op

Lars Paijmans
27 juni 2019, 23:18
2 min leestijd
Design-topman Jony Ive verlaat Apple na 30 jaar en richt eigen bedrijf op

Een grote verschuiving in de top van Apple: de wereldberoemde designer Jony Ive verlaat na bijna dertig jaar het bedrijf om voor zichzelf te beginnen. Al blijft Apple wel een van zijn belangrijkste klanten.

Jony Ive verlaat Apple

Van het design van de iMac tot de iPhone en zelfs het nieuwe hoofdkantoor Apple Park: Jony Ive is de grote man die bij al deze ontwerpen een centrale rol gespeeld heeft. Nu hij het bedrijf verlaat brengt dat dan ook grote veranderingen teweeg, al blijft hij ook met zijn eigen bedrijf ‘LoveFrom’ nauw betrokken bij het bedrijf uit Cupertino.

jony ive en charlie rose

Natuurlijk is Ive niet de enige die de kenmerkende productontwerpen van Apple op zijn naam mag zetten. Door de jaren heen heeft hij een compleet designteam om zich heen verzameld. Zij blijven bij Apple werken en zullen de visie van Ive voortzetten. Apple zal met hetzelfde design team blijven werken na het vertrek. Evans Hankey zal het stokje overnemen. “Ik heb het volste vertrouwen in mijn collega’s en kijk er naar uit om talloze jaren met ze te blijven samenwerken”, schrijft Ive in het persbericht.

Ive zal Apple later dit jaar verlaten om een eigen bedrijf te starten. Hier zal hij ‘persoonlijke projecten’ gaan uitvoeren, maar blijft Apple een van de belangrijkste klanten. “Ive zal nauw met Apple en zijn producten verbonden blijven”, aldus het persbericht. “Na al die jaren ben ik blij dat onze relatie zich blijft ontwikkelen en ik met Jony kan blijven samenwerken in de toekomst”, schrijft ceo Tim Cook.

Veel mensen zullen Ive kennen van zijn kenmerkende video’s, waarin hij met een kalme en monotone stem uitlegt op welke kleine details er gelet is bij het ontwerp van een nieuw Apple-product. Hierbij zit hij vaak in een volledig witte kamer, waarna hij met een voice-over tot in het kleinste detail uitlegt wat het ontwerp van Apple-producten zo bijzonder maakt.

Meer verschuivingen in Apple-top

Met het vertrek van Ives vinden er een aantal verschuivingen plaats in de top van Apple. Zo zal Sabih Khan de senior vice president of Operations worden. Met 24 jaar ervaring bij Apple gaat hij al wat jaartjes mee. Hij zal verantwoording afleggen aan Jeff Williams, de chief operating officer van Apple.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Apple
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen