De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Jony Ive gepromoveerd tot eerste Chief Design Officer van Apple

Rutger Otto
26 mei 2015, 10:36
2 min leestijd

Topontwerper Jony Ive kon altijd ‘Senior Vice President of Design’ genoemd worden, maar vanaf nu is zijn titel ‘Chief Design Officer’, waarmee hij een heel nieuwe positie binnen Apple bekleedt.

Lees verder na de advertentie.

Jony Ive promotie

Goed nieuws voor Apple-fans: Ive blijft gewoon verantwoordelijk voor de ontwerpen van producten, zoals hij al jaren is. Wat met zijn nieuwe baan wel verandert, is dat hij zich minder met managen hoeft te bemoeten. Daarvoor zijn twee anderen benoemd. Richard Howarth (werkte mee aan de eerste iPhone) neemt hardware voor zijn rekening en Alan Dye (een belangrijke spil bij het nieuwe design van iOS 7) zorgt voor de software-kant van zowel iOS als OS X.

Ive blijft dus net zo’n belangrijke rol spelen als de afgelopen jaren, toen hij niet alleen de iPhone, Mac en Apple Watch ontwierp, maar dat ook voor software deed. Ook blijft de sterdesigner verantwoordelijk voor hoe Apple Stores eruit zien, hoe de nieuwe campus van Apple in Cupertino vorm krijgt en meer.

De nieuwe baan van Jony Ive werd uit de doeken gedaan in een interview van Stephen Fry met Tim Cook en Jony Ive in de Britse krant The Telegraph. De bevestiging kwam van Apple CEO Tim Cook zelf die Apple-medewerkers met een e-mail inlichtte.

jony ive promotie
Alan Dye, Jony Ive en Richard Howarth

Wat zit erachter?

Volgens 9to5Mac is er echter meer aan de hand dan zomaar een promotie. “Ive heeft min of meer de touwtjes in handen bij Apple”, schrijft Seth Weintraub in een opiniestuk. “Eén van de dingen die opvalt is dat Jony meer gaat reizen, wat op mij overkomt als: hij verhuisd terug naar Engeland.”

In 2011 maakte Jony Ive bekend dat hij het liefst naar zijn geboorteland zou terugkeren en dat ook bijna deed, tot Apple hem een enorm bedrag aanbood om te blijven. 9to5Mac denkt dan ook dat dit misschien wel de laatste kans was om Ive bij Apple te houden. Het klinkt in elk geval alsof Ive een stuk meer vrijheid heeft gekregen, met een betere titel.

Lees meer over Jony Ive

Bronnen: 9to5Mac, Telegraph
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu