De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Jony Ive spreekt zijn angsten uit over nieuwe Steve Jobs-film

Rutger Otto
8 oktober 2015, 9:02
2 min leestijd
Jony Ive spreekt zijn angsten uit over nieuwe Steve Jobs-film

Hij heeft hem nog niet gezien, maar toch zegt Apples topontwerper Jony Ive weinig vertrouwen te hebben in de film. En hij is niet de enige.

Lees verder na de advertentie.

Jony Ive over Steve Jobs-film

Jony Ive werd geïnterviewd op Vanity Fair’s New Establishment Summit, waar hij sprak met regisseur J.J. Abrams (van de nieuwe Star Wars-film) en producer Brian Gazer over Steve Jobs en creativiteit. Natuurlijk kwam ook de Steve Jobs-film ter sprake, die eind deze maand in Nederland in première gaat.

Ive is niet te spreken over de film van Danny Boyle met Michael Fassbender in de hoofdrol, zelfs al heeft hij hem nog niet gezien. “Ik heb lange gesprekken gehad met vrienden van Steve en mij die de film al wel gezien hebben”, zegt hij. Volgens Ive zijn er ‘zonen, dochters, weduwes en hechte vrienden’ die boos zijn om hoe Jobs in de film wordt weggezet.

De mensen die de film hebben gemaakt, zouden volgens Ive misschien niet de Jobs hebben willen schetsen waar bekenden hem in zouden herkennen. “Hoe je wordt gedefinieerd en wordt weggezet, wordt helemaal bepaald door mensen met bepaalde agenda’s die heel anders zijn dan die van jou of je vrienden en familie.”

steve jobs-film

Tegenstand

Jony Ive herkent de Steve Jobs uit films en biografieën helemaal niet en zegt dat we zijn leven juist moeten vieren. “Hij had zijn pieken en dalen zoals wij die allemaal hebben”, zegt hij. “Een hoop andere mensen proberen zijn identiteit te bepalen, en daar zit het probleem.”

Vanuit het Jobs-kamp zijn meer mensen niet te spreken over de film. Zo heeft ook de weduwe van Steve Jobs er geen behoefte aan om de film te kijken. Zij probeerde de film zelfs tegen te houden om gemaakt te worden.

Ook Apple-ceo Tim Cook keurde de film al af voordat hij hem zag. Cook noemde de filmmakers opportunistisch en zei dat het absoluut een voorrecht was om met Steve Jobs te mogen werken. In de film van Boyle wordt juist de harde kant van wijlen Apple-baas niet geschuwd. Inmiddels zou Tim Cook de film gezien hebben, maar hij heeft er niets meer over gezegd. Dat kan betekenen dat hij hem toch wel goed vond, of zo slecht dat hij er geen reclame meer voor wil maken.

Steve Jobs - Official Trailer #2 (HD)

Wozniak

Overigens heeft mede-oprichter van Apple Steve Wozniak eerder zijn goedkeuring aan de film verleend, toen hij een vroege versie zag. “Ik had het idee naar Steve Jobs en de anderen te kijken, niet naar acteurs”, zei hij.

Steve Jobs draait vanaf 3 december in de bioscoop. Hij gaat op 30 oktober op het Leiden Film Festival in première.

Lees meer over Steve Jobs

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu