‘De eerste iPhone had bijna geen touchscreen gehad’

Rutger Otto
10 oktober 2014, 9:04
2 min leestijd

Hoofdontwerper van Apple Jony Ive was aanwezig bij een conferentie van Vanity Fair, waar hij sprak over iPhones, Steve Jobs en (het kopiëren van) designs.

Lees verder na de advertentie.

iPhone touchscreen

jony ive

“Er zijn duizenden redenen en momenten geweest waarop we touch bijna hebben opgegeven”, zei Ive. Naar het waarom moeten we echter gissen, maar de eerste iPhone had dus bijna geen touchscreen gehad, iets waar het toestel juist enorm op de concurrentie vooruit liep. Eerder stelde een medewerker van Apple al eens dat de eerste iPhone nauwelijks bruikbaar was, maar Ive gaat niet in op details.

Wel spreekt hij over de iPhone 6 en dat een groter toestel al jaren in de planning zat. “Prototypes werden jaren geleden al gemaakt”, zegt Ive. “Maar het resultaat was te lomp en haalde de Apple-standaarden niet. We weten al jaren dat een groter scherm belangrijker zou worden, maar we moesten veel doen om er een interessant product van te maken.”

’Kopiëren is diefstal’

Iemand uit het publiek vroeg Ive naar Xiaomi, de ‘Apple van China’. Ive heeft een duidelijke mening over het bedrijf. “Ik zie kopieergedrag niet als waardering voor je werk. Ik zie het als diefstal. Diefstal en luiheid.”

Jony Ive spreekt ook nog over Steve Jobs. Volgens hem werd de baas van Apple door veel mensen niet goed begrepen. “Ik vroeg hem eens waarom mensen hem zo hard vonden”, zegt Ive. “Ik vroeg hem over het niet meer gematigd kon. Hij vroeg waarom en ik zei dat ik om het team gaf. Jobs vertelde me toen: ‘Nee Jony, jij wil gewoon aardig gevonden worden. Dat verrast me, want ik dacht dat je werk het belangrijkst vond.'” Volgens Ive is de reden waarom mensen Jobs hard vonden dan ook dat ze niet zagen dat hij gefocust was.

Apple Watch

Uiteindelijk sprak de ontwerper ook nog over de Apple Watch. Ive is zeer geïnteresseerd in horloges en noemt de pols een ‘natuurlijke plek voor technologie’, omdat je met een snelle blik al informatie tot je kan nemen.

Lees meer over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen