Waarom Jay Z zijn muziek van Apple Music en Spotify heeft gehaald

Rutger Otto
9 april 2017, 9:39
2 min leestijd

Jay Z heeft zijn muziek stilletjes van diensten als Spotify en Apple Music gehaald. Wat zou daar de reden voor kunnen zijn?

Lees verder na de advertentie.

Jay Z niet meer op Spotify en Apple Music

Het valt luisteraars van Spotify en Apple Music de afgelopen dagen op dat muziek van Jay Z ontbreekt. De rapper heeft een aantal van zijn albums zonder aankondiging van streamingdiensten gehaald. Het gaat voornamelijk om solo-albums, maar ook het album Watch the Throne is niet meer beschikbaar. Die plaat maakte hij met Kanye West. Er staat nog wel ouder werk van de rapper online, zoals zijn debuutalbum Reasonable Doubt. Mogelijk verdwijnt dat later nog. Losse nummers, samenwerkingen met onder meer Linkin Park en R. Kelly, zijn nog te beluisteren.

Hoewel het oeuvre van Jay Z niet meer compleet te streamen is via Apple Music, staan de albums nog wel op iTunes, waar ze los te koop zijn. Op kleinere diensten zouden albums zoals de Blueprint-reeks nog wel te streamen zijn. Uiteraard staat al het werk van Jay Z nog wel op Tidal, de muziekstreamingdienst waar de rapper eigenaar van is. Met deze dienst probeert Jay Z te concurreren met platforms als Spotify en Apple Music. Tidal onderscheidt zich door cd-kwaliteit te bieden als extra abonnementsoptie.

Kanye West Apple

Op verzoek van de artiest

Spotify laat op Twitter weten dat ‘een deel van Jay Z’s catalogus is verwijderd’. Dat gebeurde op het verzoek van de artiest. Er werd verder niet gerept over de reden van verwijdering. Een mogelijkheid is dat de rapper meer gebruikers voor Tidal hoopt te trekken. Vorig jaar bleek dat de dienst 3 miljoen gebruikers had, maar dat aantal werd later in berichtgeving als overdreven bestempeld. Jay Z’s vrouw Beyoncé is ook te horen op Tidal, maar heeft een groot deel van haar muziek ook uitgebracht op Apple Music. Op Spotify ontbreekt haar nieuwe werk.

Andere aandeelhouders van Tidal streamen hun muziek ook niet exclusief op de streamingdienst van Jay. Werk van onder meer Kanye West, Rihanna, Daft Punk en Arcade Fire is net zo goed te beluisteren via andere diensten.

Op herhaling

Het is niet de eerste keer dat Jay Z zijn werk van streamingdiensten haalt. In 2016 deed hij hetzelfde. Enkele albums, zoals The Blueprint en Reasonable Doubt waren toen exclusief via Tidal te beluisteren. Ook waren nummers niet te koop via muziekwinkels als iTunes. Later verscheen bracht de rapper de muziek gewoon weer uit.

Lees het laatste nieuws over Apple Music

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen