Japanse Apple Stores beginnen het jaar goed
Roel van Hout

In Japan was 1 januari voor Apple-fans een fijne dag, dankzij de zogeheten ‘Lucky Bags’ die bij Japanse Apple Stores werden uitgedeeld.

De Lucky Bag, of, ‘Fukubukuro’, zoals deze in het Japans heet, is een Japanse nieuwjaarstraditie. Voor een bepaald bedrag zijn bij verschillende winkels gesealde tassen te koop, waarin – als je geluk hebt – een aangename verrassing zit.

De traditie is natuurlijk ooit klein begonnen, maar steeds meer grote winkelketens nemen eraan deel, waardoor Japanners ook bij de grotere elektronica-zaken aan de actie kunnen deelnemen.

Japanse Apple Stores delen uit

Voor de Lucky Bags van de Japanse Apple Stores moesten klanten omgerekend 250 euro betalen. Een flinke smak geld voor wanneer je niet weet wat je krijgt, maar gelukkig liep men niet het risico spullen ter waarde van minder dan 250 euro te krijgen: dit jaar bevatten de Lucky Bags onder meer MacBook Airs, iPads en iPods.

Het is vrij uitzonderlijk voor Apple om aan een lokale traditie deel te nemen. Japan is echter in korte tijd een belangrijk land voor Apple geworden: tegen alle verwachtingen in heeft Apple met de iPhone de Japanse smartphone-markt weten te veroveren. In Japan waren zogeheten clamshells (telefoons die open- en dicht kunnen klappen) altijd veel populairder.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.