WhatsApp-oprichter verlaat Facebook na frustraties over privacybeleid

Lars Paijmans
1 mei 2018, 10:53
2 min leestijd
WhatsApp-oprichter verlaat Facebook na frustraties over privacybeleid

De interne strijd tussen WhatsApp en moederbedrijf Facebook bereikt vandaag een hoogtepunt. WhatsApp mede-oprichter Jan Koum verlaat het bedrijf, omdat hij het niet eens zou zijn met de manier waarop Facebook met gebruikersdata omgaat.

Lees verder na de advertentie.

Jan Koum vertrekt bij WhatsApp en Facebook

In een korte verklaring bevestigt Koum vandaag zijn vertrek bij WhatsApp. Zelf legt hij de reden voor dit plotselinge vertrek niet uit, maar een verslag van The Washington Post doet dat wel.

Daar staat dat Koum het niet eens kon worden met Facebook, het moederbedrijf dat WhatsApp in 2014 opkocht voor 19 miljard dollar. In een verklaring zegt Mark Zuckerberg dat hij veel geleerd heeft van Koum, en dat ‘zijn waarden’ altijd het hart van WhatsApp zullen blijven.

Jan Koum

Facebook zou steeds meer druk op WhatsApp zetten om gebruik te mogen maken van gebruikersdata. Hiervoor zou WhatsApp de persoonlijke info van zijn gebruikers moeten overhandigen en daarvoor ook de encryptie-beveiliging verzwakken. Onlangs beloofde WhatsApp nog geen data met Facebook te delen.

Door de encryptie van WhatsApp minder sterk te maken, wordt het niet alleen voor Facebook, maar ook voor anderen gemakkelijker om in te breken op je account. WhatsApp zou de afgelopen tijd wel wat data hebben gedeeld, maar weigert mee te werken aan het einddoel van Facebook: een gebruikersprofiel opbouwen door alle info van WhatsApp en Facebook met elkaar te combineren.

Beide WhatsApp-oprichters vertrokken

Koum zou het zat zijn om keer op keer die strijd te voeren, wat volgens de bronnen nu voor zijn vertrek zorgt. Ook andere WhatsApp-medewerkers zouden de moed hebben verloren en zijn van plan in november te vertrekken. Dan is er genoeg tijd verstreken na de overname en kunnen ze al hun aandelen verkopen.

Met het vertrek van Koum zijn allebei de oprichters van WhatsApp nu niet meer werkzaam bij het bedrijf. Bij de overname door Facebook benadrukten de twee dat ze de data van gebruikers zouden blijven beschermen. Vorig jaar vertrok oprichter Brian Acton al, die inmiddels voorop loopt in de strijd tegen Facebook. Nu Koum ook is vertrokken, wordt het voor het sociale netwerk van Mark Zuckerberg weer wat gemakkelijker om toch zijn zin te krijgen.

Lees meer over WhatsApp

Categorie: Apps
Thema: WhatsApp

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen