Placeholder
Sander Tamaëla

Veel mensen zijn erg verheugd dat er sinds kort een erg makkelijke manier is om je iPhone te jailbreaken. Je hoeft er nu slechts voor naar een website te surfen en een knop voor in te drukken. Maar moeten we hier eigenlijk wel zo blij mee zijn?

Naar mijn inzicht is dit het grootste gevaar ooit voor alle miljoenen actieve iPhone gebruikers. Als het voor jailbreakers mogelijk is om vanuit een browser iets op de telefoon van een bezoeker te installeren, dan is dat ook voor kwaadwillende mogelijk. Het is dus ook niet onmogelijk om een app te installeren die er voorzorgt dat bijvoorbeeld op de achtergrond een duur 0900-nummer wordt gebeld. Dat er nu een een actie door een gebruiker voor moet worden gedaan (het verschuiven van een slider) zegt niks over het automatiseren van deze actie. Het is nu ook al mogelijk om direct bij het bezoeken van een website een app op een iPhone te installeren.

Oplossing ligt bij Apple

Voor Apple ligt hier nu een taak die ze zo snel mogelijk moeten oppakken: het dichten van het beveiligingslek waar de jailbreakme.com software gebruik van maakt. Met dit beveiligingslek ongedicht en misbruikbaar door iedereen met technische kennis, lopen alle iPhone gebruikers die wel eens gebruik maken van een browser een groot risico.

Jailbreak hoort thuis op je eigen computer

Natuurlijk is het verschrikkelijk makkelijk dat je nu over al en heel simpel je iPhone kan jailbreaken. Echter moet een jailbreak om veiligheidsredenen altijd op je eigen desktop worden uitgevoerd, een browser mag dit soort erg grote beveiligingsrisico’s niet bevatten. Gemak weegt in dit geval niet op tegen het risico dat deze exploit met zich meebrengt tegen de risico’s:  een iPhone die volledig onder controle is door een andere externe partij.

Tijdelijke oplossing

Alle normale browsers op de iPhone zijn vatbaar voor de huidige exploit, met als uitzondering Opera Mini. Opera maakt namelijk als enige browser geen gebruik van de render engine achter de standaard browser Safari, namelijk WebKit. Het is tot dat Apple het lek heeft gedicht aan te niet raden om met één van de ‘normale’ browsers met je iPhone over het web te surfen.

Opera Mini web browser

Opera Software AS

Gratis via App Store

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.