5 dingen die Apple aan iTunes kan en moet verbeteren

Lars Paijmans
11 mei 2016, 20:26
3 min leestijd
5 dingen die Apple aan iTunes kan en moet verbeteren

Dit jaar gaan Apple Music en iTunes naar verluidt op de schop, en dat is vooral bij laatstgenoemde hard nodig. Welke iTunes verbeteringen kan Apple toevoegen of aanpassen om het een gebruiksvriendelijk, handig programma voor je muziekcollectie te maken?

Lees verder na de advertentie.

1. Het is tijd om iTunes op te splitsen

Door de jaren heen is de druk op de schouders van iTunes steeds groter geworden, omdat er steeds meer van gevraagd wordt. Ondanks de naam is iTunes lang niet alleen bedoeld voor muziek, maar is het de primaire plaats om je iPhone, iPad en iPod te beheren, op je Mac de App Store te bezoeken, films te kopen en te downloaden, iTunes U te gebruiken en meer.

iTunes verbeteringen

Al deze functies zitten in een menubalk verwerkt die je zelfs uit moet klappen om alle opties te bekijken. Het is teveel, en het is hoog tijd dat Apple iTunes opsplitst in verschillende programma’s. Dit zorgt voor meer icoontjes op je scherm, maar het levert wel programma’s op die een duidelijk doel voor ogen hebben. Zo kan iTunes zich specialiseren in muziek en Apple Music. Dit is ook goed nieuws voor het design, dat hierop aangepast kan worden zonder rekening te houden met films, iTunes U en de App Store.

2. De verwarrende zijbalk kan een stuk beter

Volgens de meest recente geruchten krijgt iTunes een vernieuwde zijbalk, die hopelijk een stuk duidelijker is dan de huidige. Vroeger had iTunes een balk die permanent aan de linkerkant van het scherm te vinden was. Hier kon je snel tussen afspeellijsten springen, of meteen schakelen tussen artiesten en albums.

iTunes verbeteringen

De meest recente versie van iTunes toont deze balk alleen als je een iOS-apparaat wil beheren, en is in het muziekonderdeel nergens te bekennen tenzij je naar afspeellijsten gaat. Hierdoor komt er weer meer nadruk op de bovenste menubalk te liggen, die al uitpuilt van de knoppen, woorden en icoontjes. Een nieuwe zijbalk zou iTunes in een klap al een stuk overzichtelijker maken, zeker als je als gebruiker de vrijheid krijgt om deze naar eigen smaak in te delen.

3. Geef belangrijke functies permanente plekken

Als je in een voorbeeld wilt zien waar het mis gaat bij iTunes, hoef je alleen maar de knop te zoeken waarmee je een nummer laat herhalen. Deze knop is namelijk nergens te bekennen.

Wat blijkt: door met je rechter muisknop het Shuffle-icoontje aan te klikken, verschijnt er een submenu in beeld waarin je kunt kiezen om een album of nummer te herhalen. Niet logisch, en het zal voor veel mensen een reden zijn om een browser te openen en online op zoek te gaan naar de plek van deze verhaalknop. Apple zou er slim aan doen om belangrijke knoppen zoals Shuffle, Repeat, Play een permanente plek te geven, zodat je altijd weet waar je ze kunt vinden.

iTunes verbeteringen

4. iTunes verbeteringen: het programma is onnodig traag

Een andere grote doorn in het oog is de traagheid van iTunes. Het programma start langzaam op, ook heb je tijdens het gebruik continu het gevoel dat je met een programma te maken hebt dat hard zijn best moet doen om jou bij te houden. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de lading aan functies die iTunes omvat, en als het opsplitsen van iTunes straks ook goed nieuws is voor de snelheid, zal het programma vanaf de eerste minuut fijner zijn om te gebruiken.

5. Toon suggesties uit je eigen muziekbibliotheek

Onder ieder album in iTunes heb je een ‘Toon verwante’-knop staan. Deze schept de verwachting dat je er een lijst met soortgelijke nummers uit je bibliotheek mee te zien krijgt, maar in plaats daarvan wordt je doorverwezen naar de iTunes Store.

iTunes verbeteringen

iTunes geeft je simpelweg een lijst met nummers van dezelfde artiest die je kunt kopen, in plaats van op een slimme manier naar de muziek te kijken die je al in je bezit hebt. Zeker als je muziek niet in iTunes gekocht hebt is dit irritant. Spotify is de koning op het gebied van persoonlijke afspeellijsten, maar met goede muzieksuggesties kan Apple nog steeds een grote slag slaan.

Lees het laatste nieuws over iTunes

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu