Marktaandeel iTunes ‘in vrije val’ door concurrentie uit filmindustrie

Lars Paijmans
10 juli 2017, 9:21
2 min leestijd
Marktaandeel iTunes ‘in vrije val’ door concurrentie uit filmindustrie

Door de steeds sterker wordende concurrentie van streamingdiensten, zou er nog maar weinig over zijn van iTunes’ marktaandeel. Apple zou zich absoluut geen markleider meer mogen noemen.

Lees verder na de advertentie.

iTunes marktaandeel gekelderd

Jaren geleden was het Apple die met iTunes een nieuwe stap zette voor de muziek- en filmindustrie. Hier kon je films kopen en huren, en vervolgens op al je apparaten bekijken. Volgens een nieuw rapport van The Wall Street Journal is er anno 2017 nog weinig over van de toppositie die Apple destijds had.

Bronnen uit Hollywood stellen dat Apples marktaandeel op het gebied van videocontent gekelderd is met 20 tot 35 procent. In de afgelopen vijf jaar is het aandeel zelfs gehalveerd. Dit zou alles te maken hebben met de stevige concurrentie van bedrijven als Amazon en Comcast, die blijven groeien.

itunes marktaandeel

Toch zou iTunes nog wel een unieke positie hebben, al is dit vooral op het gebied van onafhankelijke films. Het bedrijf uit Cupertino zou nog steeds regelmatig exclusieve deals krijgen om deze specifieke filmsoort als eerste aan te kunnen bieden.

Apple reageert

Een anonieme woordvoerder van Apple schetst een heel ander verhaal. Ze stelt dat het aantal gehuurde iTunes-films het afgelopen decennium nog nooit zo hoog was als nu. Ook zou Apple zich focussen op content die Netflix– en HBO-gebruikers aan moeten spreken.

Dit is volgens de Wall Street Journal te verklaren door de algemene groei van de gehele sector. Dat het aantal iTunes-downloads hoger ligt, wil dus nog niet zeggen dat dit ook goed nieuws is voor het marktaandeel.

Het bedrijf uit Cupertino lijkt zich in ieder geval bewust te zijn van dit nieuws. De afgelopen maanden focust het bedrijf zich meer dan ooit op diensten als Apple Music, Apple Pay en iCloud, en met exclusieve series zet Apple zijn eerste stap in de filmindustrie. Of deze stappen op tijd komen om het kelderende iTunes marktaandeel weer recht te trekken, valt nog te bezien.

Lees het laatste nieuws over iTunes

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen